O tym, że warzywa są zdrowe nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać. Najzdrowsze są te, które nie są poddawane żadnej obróbce. Podczas gotowania warzywa tracą znaczną ilość wartości odżywczych, w tym witaminę C, która jest szczególnie wrażliwa na temperaturę i jednocześnie rozpuszczalna w wodzie, oraz witaminy z grupy B, które ulegają „wypłukaniu”. Natomiast mrożone warzywa w znacznym stopniu zachowują cechy świeżych warzyw i owoców. Mają znacznie wyższą wartość odżywczą niż inne rodzaje przetworów. Są też bardzo wygodne w użyciu. Dostarczają znacznych ilości witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych.
Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że powinniśmy jeść miedzy 400 gram a 800 gram dziennie warzyw i owoców, z czego większość powinny stanowić warzywa. A jak przemycić warzywa do naszej diety? Postawny na sałatki, surówki, soki a nawet chipsy warzywne.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?