5/9
Trend nr 4: Tea Time!...
fot. Piotr Krzyżanowski/Polska Press

Trend nr 4: Tea Time!
Ten rok będzie zdecydowanie należał do miłośników herbaty, ziół oraz naturalnych naparów. Kombucha, bawarka, cold brew tea, wzmacniające napary z uwielbianego w Kalifornii rooibosa czy pokrzywy - zapamiętajcie te nazwy, bo przydadzą Wam się w 2019 r.

- Zatrzymaliśmy się na trzeciej fali kawy, ale ta już dawno stała się standardem, a nie alternatywą. W każdym większym polskim mieście można już wypić dobrego dripa czy chemexa, a herbatę? Przeważnie tylko klasyczną lub w dość banalnych smakowych mieszankach. To wkrótce się jednak zmieni, bo trend na fermentowaną herbatę i napary z ziół coraz mocniej widoczny jest zagranicą. - podkreśla Basia Starecka, dziennikarka, podróżniczka, której artykuły możecie przeczytać m.in. w National Geographic, Wysokich Obcasach czy Twoim Stylu.
Alicja Than, właścicielka Matcha Bistro & Bar - pierwszego w Polsce miejsca dedykowanego zielonej, sproszkowanej herbacie matcha, zapowiada ewolucję idei i wejście tego produktu na nowy poziom w gastronomii. - Matcha latte, japońskie desery oraz te inspirowane europejskim cukiernictwem odniosły w minionym roku wielki sukces. W 2019 r. chcemy używać matchy do dań głównych, np. sosów. Wymyśliliśmy też wegański makaron z bulionem na bazie matcha oraz wodorostów kombu. To będzie prawdziwy hit tego roku.
W Polsce, zwłaszcza w hotelach czy nawet świetnej jakości restauracjach trudno jest o dobrej jakości herbatę. Niestety wciąż królują marketingowe marki. Liczymy, że w 2019 r. naprawdę się to zmieni - zarówno w kwestii dostępności samego produktu, jak i sposobu parzenia, czy podania herbaty, naparów czy ziół.

Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

6/9
Trend nr 5: Kobiety mają głos!...
fot. Magdalena Siemińska / Polska Press

Trend nr 5: Kobiety mają głos!
W 2019 r. w gastro świecie szykuje się prawdziwa kobieca rewolucja. Dotychczas kobiety grały w światowej gastronomii przeważnie role drugoplanowe. Teraz odważnie wychodzą z cienia i pokazują, na co je stać. I wiecie co? W 2019 r. na pewno usłyszycie o nie jednej z nich.

Olia Hercules, mieszkająca i pracująca w Londynie kucharka, dziennikarka i stylistka kulinarna, regularnie pisząca do The Guardian, autorka dwóch książek kulinarnych okrzykniętych objawieniem, stale goszcząca w programie „Saturday Kitchen Live” (BBC1) zaznacza, że 2019 r. przyniesie wiele nowych kobiecych talentów w kulinariach. - Mam nadzieję, że wraz z udanym debiutem Samin Nosrat i Asthmy Khan w produkcjach Netflixu będziemy obserwować wzrost popularności gotujących kobiet w mediach.
Zdanie to podziela Rosie Birkett, brytyjska dziennikarka kulinarna, gościnny sędzia brytyjskiej edycji Masterchefa, autorka bloga i książek kulinarnych. Od ponad dziesięciu lat organizuje oraz uczestniczy w londyńskich kulinarnych pop upach, klubach kolacyjnych oraz kolaboracjach z udziałem gotujących kobiet. Jej zdaniem w kobiecej inicjatywie, mocy sprawczej i kreatywności tkwi siła.
I nie chodzi tu wyłącznie o znane szefowe kuchni pokroju Eleny Arzak czy Nadii Santini, ale też kulinarne inicjatywy, za którymi coraz częściej stoją właśnie kobiety jak np. Octovnia - młoda, polska marka „żywych” octów z Małopolski. Stworzona przez odnoszącą sukcesy w dyplomacji, absolwentkę Oksfordu, charyzmatyczną byłą polską Konsul Generalną w Nowym Jorku oraz Ambasador przy Radzie Europy Urszulę Gacek. Jak podkreśla założycielka marki:
- Kobiety mają nieocenioną zdolność podejmowania nowych wyzwań. Tak naprawdę, bez względu na wiek, każda z nas posiada gotowość i elastyczność do przeorganizowania swojego życia zawodowego, jeśli poczuje nową pasję i inspirację. Tak było właśnie w moim przypadku.

Wierzymy, że w 2019 r. w gastro świecie zobaczymy więcej kobiecej mocy i inspirujących, odważnych kobiet, dzięki którym zobaczymy zupełnie nowe oblicze kulinariów.

Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

7/9
Trend nr 6: Kuchnia peruwiańska...
fot. Szymon Starnawski / Polska Press

Trend nr 6: Kuchnia peruwiańska
Peru kojarzy nam się przede wszystkim z Machu Picchu, Inkami, Amazonią i El Condor Pasa w wykonaniu ulicznych peruwiańskich muzyków przy stacji metra Centrum. A czy wiecie, że jest to kraj o bogatej tradycji kulinarnej? To taka Francja Ameryki Południowej. W Limie funkcjonuje najbardziej renomowana szkoła kulinarna tego regionu. A na liście 50 najlepszych restauracji Południowej Ameryki, według rankingu theworlds50best, czołówka należy do Peru.
- Wpływ kultur Japonii, Włoch czy Chin i wyjątkowe zasoby świeżych produktów naturalnych charakterystycznych dla Peru czynią nas znaczącym zawodnikiem na międzynarodowej scenie kulinarnej. – komentuje Juan Pablo Cutipa Loayza, kucharz pochodzący z Peru, obecnie mieszkający w Polsce.

Brzmi egzotycznie prawda? Ale nie zapominajmy, że gdy parę lat temu - zgodnie ze światowym nurtem - przepowiadaliśmy, że Polacy pokochają kimchi, bimp bap czy bulgogi, wielu patrzyło na nas z niedowierzaniem. Korea nie wydawała się potęgą kulinarną. A teraz każda szanująca się metropolia może pochwalić się nie tylko renomowanymi restauracjami koreańskimi, ale także koreańskimi marketami, festiwalami czy kursami gotowania.

W tym roku stawiamy na Peru. Tak jak w przypadku Korei, upłynie trochę czasu, zanim ta moda trafi do Polski, ale pełne stoliki, długie listy zapisów na rezerwację w londyńskich restauracjach Coya, Ceviche, Lima czy Nobu serwujących kuchnię peruwiańską nie pozostawiają złudzeń. Po latach fascynacji kuchniami Azji oraz Bliskiego Wschodu, oto przyszedł czas na mniej znaną kuchnię Peru.
- Nikkei, czyli fuzja smaków Japonii i Peru tworzy niepowtarzalne doznania kulinarne. - opowiada Juan Pablo Cutipa Loayza. W Peru mieszka druga, co do wielkości etniczna społeczność japońską w Ameryce Południowej. - Chef Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura, szef kuchni restauracji Maido, to bezsprzecznie król nurtu Nikkei, który w swojej kulinarno - kulturowej fuzji stawia przede wszystkim na ryby i owoce morza. Jego soczysty dorsz marynowany w miso podawany z chrupiącymi orzechami, nigiri sushi i ryżem urichi to naprawdę jedno z tych dań, które na długo zapada w pamięć. - dodaje Juan Pablo Cutipa Loayza.

O duecie Virgilio Martinez i Pía León na pewno jeszcze usłyszycie. Virgilo już jest światowej klasy uznanym szefem kuchni. Para stojąca za sukcesem restauracji Central serwuje dania ze składników rosnących razem w jednym ekosystemie na określonej wysokości np. małże św. Jakuba i glony z oceanu, piranie i yuca z Amazoni, jagnięcina i olluco pozyskiwane w Andach. Warto wspomnieć też o wschodzącej gwieździe tamtejszej sceny gastronomicznej Palmiro Ocampo. Zawodowo poświęca się tworzeniu kuchni według zasad Zero Waste i walce z ubóstwem w Peru poprzez kulinarny recycling. W 2016 r. był również najmłodszym szefem kuchni, który stanął na czele prestiżowego festiwalu kulinarnego Mistura. Jego restauracja Huevón to zdecydowany punkt obowiązkowy wizyty w Peru.

Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

8/9
TOP-6 nowości kulinarnych 2019 roku. Musisz to wiedzieć, by Twoje gotowanie było smaczne, zdrowe i szło z duchem czasu
fot. Krzysztof Kapica / Polska Press
Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Zobacz również

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja