Te warzywa mogą być trujące
Czy warzywa zawsze są dobre dla naszego zdrowia? Okazuje się, że w niektórych przypadkach nawet te najbardziej popularne mogą być wręcz szkodliwe. Zobacz, które!
Pietruszka
Pietruszka została w 2023 r. uznana za najbardziej trującą roślinę roku ze względu na nasiona, które nie nadają się do spożycia Zawierają one apiol – organiczny związek aromatyczny, który działa na włókna mięśni gładkich pęcherza moczowego, jelit, a zwłaszcza macicy. Dlatego jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Ziemniaki
Ziemniaki także znalazły się w rankingu najbardziej trujących roślin, wygrywając w 2022 r. W ich przypadku toksyczność wynika z obecności solaniny, która występuje w szkodliwych stężeniach w ziemniakach zielonych, uszkodzonych i kiełkujących. Jej spożycie może prowadzić do ostrych problemów żołądkowo-jelitowych. Zatrucie solaniną i innymi glikoalkaloidami z ziemniaka może także skutkować wystąpieniem zaburzeń sercowych, które często związane są z odwodnieniem.
Pomidory
Pomidory znalazły się na liście trujących roślin za sprawą tomatyny – toksycznego związku, który może prowadzić do problemów z układem pokarmowym i oddechowym. Znajduje się on w niedojrzałych, zielonych pomidorach oraz we wszystkich zielonych częściach rośliny, czyli liściach, korzeniach i łodydze.