Bakłażan
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.
Szparagi
Szparagi znalazły się w 2024 r. wśród nominowanych do tytułu najbardziej trującej rośliny roku. Ich miejsce na niechlubnej liście można tłumaczyć tym, że ich jagody są trujące. Spożycie kilku owoców może spowodować biegunkę i wymioty. Warto także pamiętać, że ze względu na dużą zawartość puryn, które powodują odkładanie się w dużej ilości kwasu moczowego w organizmie, mogą być niebezpieczne dla osób chorujących na dnę moczanową.