5/16
Seromakowiec tortowy...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Seromakowiec tortowy

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Ciasto makowe:
200 g maku
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
30 g masła
2 żółtka
4 białka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki kakao
garść orzechów włoskich posiekanych
opakowanie rodzynek kalifornijskich
ok 5ml olejku rumowego

Masa serowa:
½ kg sera białego podwójnie zmielonego
80 g masła
2 żółtka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
około 2,5 ml zapachu migdałowego
1/4 szklanki mleka
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
około 50 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie
Ciasto makowe:
Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy minimum 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.

Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Przepis Joanny Tokarz

6/16
Przepis na pyszne świąteczne ciasto POEZJA...
fot. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Przepis na pyszne świąteczne ciasto POEZJA

Składniki na ciemny biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
szczypta proszku do pieczenia
Składniki na masę kawową
masło (miękkie)
5 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce
2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie)

Składniki na biszkopt orzechowy
łyżka miodu
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
3/4 szklanki cukru
250 g orzechów włoskich (posiekanych/zmielonych)

Składniki na masę kajmakową
puszka mleka skondensowanego - słodzonego lub gotowa masa krówkowa

Składniki na polewę czekoladową
150-200 g czekolady mlecznej lub go­rzkiej
2-3 łyżki masła

Wykonanie
Ciemny biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać partiami pianę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części.
Masa kawowa. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać kawę i cukier puder, zmiksować. Jeśli ktoś chce, może dodać likier kawowy. Jeśli masa jest mało słodka, to ilość cukru pudru można zwiększyć - wszystko zależy od upodobań. To samo dotyczy ilości kawy. Masę można cały czas próbować i dodawać cukru i kawy, tak, aby masa po prostu smakowała.
Biszkopt orzechowy. Białka ubić (w dużej misce), podczas ubijania dodając cukier. Do białek dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekane orzechy i ostrożnie połączyć z masą. Biszkopt orzechowy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa kajmakowa. Włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (tak, by woda ją całą zakrywała) i gotować przez około 1,5 godziny. Po tym czasie ostudzić i gotowe. Uwaga! Nie otwierać puszki zbyt wcześnie, gdyż ciśnienie, które się w niej tworzy, może spowodować wybuch wrzącej masy i Was poparzyć, a przy okazji obkleić Wam całą kuchnię.
Polewa czekoladowa. Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucić do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy, wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać ciasto. Dopóki czekolada nie zastygnie, można ją posypać kawałkami orzechów włoskich.
Położenie ciasta (od dołu). Połowa biszkoptu ciemnego, masa kawowa, biszkopt orzechowy, masa kajmakowa, połowa biszkoptu ciemnego, polewa czekoladowa.
Przepis Anny Cyganik-Idęć

7/16
Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach...
fot. Fot. Stanisław Romek

Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach

Składniki na spód: 
1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych 
1/4  szklanki rozpuszczonego masła
 
Składniki na masę orzechową: 
2/3 szklanki miodu 
1/3 szklanki roztopionego masła 
1 łyżka cukru 
2 jajka
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
1 szklanka cukru pudru 
1 łyżeczka aromatu waniliowego
 
Składniki na masę serową: 
500 g sera białego 
3/4 szklanki cukru 
1,5 łyżki mąki 
3 jajka 
1/2 szklanki śmietany kremówki 
1 łyżeczka aromatu waniliowego
 
Do dekoracji
czekolada mleczna i orzechy

Wykonanie 
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm. 
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut. 
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok. 
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową. 
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce. 
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

8/16
Włoskie tiramisu dla pełnoletnich. Mocno alkoholowe...
fot. Fot. Agnieszka Węgrzyn

Włoskie tiramisu dla pełnoletnich. Mocno alkoholowe

Składniki na biszkopt
9 jaj (1 jajo – 4 dag cukru, 3 dag mąki)
36 dag cukru
27 dag mąki tortowej
szczypta soli do piany
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę
50 dag serka mascarpone
6 żółtek
1/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
0,5 litra śmietanki 36%

Składniki na poncz
około 1 litr mocnej kawy z ekspresu
szklanka likieru amaretto
ciemne gorzkie kakao

Wykonanie
Biszkopt. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Na koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżeczkach zimnej wody. Wbić żółtka, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać z przygotowaną masą. Piec w temperaturze 150-170 stopni. Po 30 minutach trochę podkręcić płomień i piec dalsze 20-30 minut. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, po czym wyjąć.
Ciasto ostudzić. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem tortu. Przygotowane ciasto pokroić na trzy blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Powoli mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę. Następnie, stopniowo dodawać mascarpone i żółtka, ubijając aż wszystko ładnie się połączy. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Przygotowaną śmietankę powoli i delikatnie wymieszać z kremem.
Wykonanie tortu. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć mocno kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. Na wierzchu też posmarować masą i obsypać grubszą warstwą kakao.
Przepis Agnieszki Węgrzyn

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Anna i Zbigniew z "Sanatorium miłości" spędzają razem majówkę. Kiedy ślub?

Anna i Zbigniew z "Sanatorium miłości" spędzają razem majówkę. Kiedy ślub?

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Wielkie świętowanie Dnia Flagi w regionie. Był wojskowy piknik z wieloma atrakcjami

Wielkie świętowanie Dnia Flagi w regionie. Był wojskowy piknik z wieloma atrakcjami

Zobacz również

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Libiąż. Maszerowali z kijkami dla Biało-Czerwonej. Zawody nordic walking. Zdjęcia

Libiąż. Maszerowali z kijkami dla Biało-Czerwonej. Zawody nordic walking. Zdjęcia