9/16
Waniliowy sernik na spodzie z brownie z konfiturą wiśniową...
fot. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Waniliowy sernik na spodzie z brownie z konfiturą wiśniową

Składniki na spód brownie: 
175 g gorzkiej czekolady 
125 g masła 
2 jaja 
125 g ciemnego cukru trzcinowego 
25 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
75 g orzechów laskowych

Wykonanie brownie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Odstaw do ostygnięcia. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj delikatnie roztopioną czekoladę. Następnie przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia i dodaj orzechy, a następnie wymieszaj składniki. Przełóż masę do formy i wyrównaj. Piecz przez około 25 minut.

Składniki na masę serową: 
500 g serka twarogowego 
2/3 szklanki cukru pudru 
3 jajka 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
3 łyżki budyniu waniliowego 
kilka łyżek konfitury wiśniowej

Wykonanie masy serowej
Ser, cukier, jajka, wanilię oraz proszek budyniowy ubij na gładką masę. Wylej całość na podpieczony spód brownie, na wierzchu zrób fantazyjne mazy z konfitury wiśniowej. Piecz przez 45-55 minut lub do momentu  aż środek sernika prawie się zetnie. Po upieczeniu objedź brzegi ciasta nożem dookoła, żeby odstało od boków formy. Przed wyjęciem z formy ostudź całkowicie. Najlepiej włóż ciasto przed podaniem na noc do lodówki.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

10/16
Brzoskwiniowiec – sernik na zimno z brzoskwiniami i...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Brzoskwiniowiec – sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką

Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę
600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 g śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie w syropie

Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi

11/16
Ciasto kokosowe z kremem bananowym...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Ciasto kokosowe z kremem bananowym

Składniki na biszkopt (blacha 22×28 cm)
jajko – 5 sztuk
cukier – 3/4 szklanki
mąka pszenna – 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki

Składniki na krem bananowy
miękkie masło – 250 g
żółtko – 3 sztuki
cukier – 3/4 szklanki
mleko – 700 ml
mąka pszenna – 2 łyżki
mąka ziemniaczana – 4 łyżki
banan – 1 szt
likier bananowy – 4-5 łyżek
kokos – 200 g

Wykonanie
BISZKOPT:
Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.
Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
KREM BANANOWY:
Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę.
Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń.
Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy.
CAŁOŚĆ:
Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu.
Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis Sylwii Ładygi

12/16
Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki...
fot. Fot. Anna Loska

Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki

Składniki na ciasto
3 szklanki mąki 
1 szklanka cukru pudru 
1 jajko 
3/4 kostki margaryny 
około 1/2 szklanki śmietany 12% 
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Śmietany dodajemy tyle, żeby ciasto ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na grubość około 5-10 mm, powierzchnią odpowiadające blasze do pieczenia 25x35 cm. Pieczemy na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia. 

Składniki na masę serową 
1 kg tłustego białego sera 
2 jajka 
1 kostka margaryny 
2 szklanki cukru pudru 
50 g mąki ziemniaczanej 
aromat waniliowy 
3 garści rodzynek (opcjonalnie)

Wykonanie masy 
Ser mielimy w maszynce i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 jajka, 2 szklanki cukru pudru i aromat waniliowy. Całość gotujemy ciągle mieszając, tak żeby masa serowa się nie przypaliła i żeby nie było grudek. W razie potrzeby masę można przez chwilę poucierać okrągłą pałką. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy  mąkę ziemniaczaną, rodzynki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. 
 
Przełożenie ciasta
Jedno upieczone ciasto kładziemy na dnie formy w której się piekło. Wykładamy na nie przestudzoną masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim upieczonym ciastem i odstawiamy na kilkanaście godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik można udekorować również rozetkami z ulubionej konfitury i listkami mięty. 
Przepis Anny Loski

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Krakowskie juwenalia sprzed lat. Studenci zabawę mają we krwi. Od zawsze!

Krakowskie juwenalia sprzed lat. Studenci zabawę mają we krwi. Od zawsze!

Zmiany w funkcjonowaniu Poczty Polskiej. Mieszkańcy obawiają się likwidacji

Zmiany w funkcjonowaniu Poczty Polskiej. Mieszkańcy obawiają się likwidacji

Juwenalia! Na scenie Bracia Figo Fagot, a pod sceną - istne szaleństwo! Zdjęcia

Juwenalia! Na scenie Bracia Figo Fagot, a pod sceną - istne szaleństwo! Zdjęcia

Zobacz również

PiS nie chce podwyżek cen energii, zgłoszą obywatelski projekt blokujący zmiany

PiS nie chce podwyżek cen energii, zgłoszą obywatelski projekt blokujący zmiany

Stary Dom Zdrojowy jak pałac! To najbardziej charakterystyczny budynek w Krynicy

Stary Dom Zdrojowy jak pałac! To najbardziej charakterystyczny budynek w Krynicy