Dzień frytek w Łodzi. Gdzie najchętniej chodzą łodzianie?
W to nietypowe święto zapytaliśmy przechodniów, gdzie najchętniej jedzą frytki. Okazuje się, że większość łodzian, z którymi udało się porozmawiać, lubi frytki z McDonald's lub innych popularnych sieci restauracji fast food. Niektórzy też przygotowują je sami w domu - z ziemniaków lub z gotowych mrożonek.
13 lipca świętem frytek
Ziemniaczany przysmak, który jest uwielbianym dodatkiem do burgerów, ryb lub smażonego kurczaka i innych dań w zastępstwie ryżu lub ziemniaczanego puree. Smażone paski z ziemniaków podobno zawdzięczamy Belgom - w XVIII wieku mieszkańcy małej miejscowości Dinant, którzy złowione małe rybki smażyli w głębokim tłuszczu. Zimą, kiedy nie mogli łowić ryb w zamarzniętej rzece, wpadli na pomysł, że mogą usmażyć ziemniaki. Z Danii natomiast przysmak zawędrował do Anglii - w końcu ulubionym daniem Brytyjczyków jest ryba z frytkami.
Dzisiaj frytki są bardzo popularne w kuchniach z całego świata - podaje się je zarówno jako osobne danie, jak i jako dodatek. Są frytki belgijskie, cienkie, karbowane, z ketchupem albo majonezem lub z samą solą. Niezależnie od sposobu podania idealna frytka powinna być złocista i chrupiąca.
Zapytaliśmy łodzian, gdzie w naszym mieście są ich ulubione frytki:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?