Nasza Loteria

Bagniak, miodówka, jakubek. Niektórzy go nie znają, a jest w pełni jadalny. Oto maślak pstry. Co to za grzyb i gdzie rośnie?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Trwa sezon na maślaki. Oprócz zwyczajnych czy sitarzy, w lesie rosną też inne gatunki, np. pstry.
Trwa sezon na maślaki. Oprócz zwyczajnych czy sitarzy, w lesie rosną też inne gatunki, np. pstry. Strobilomyces, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Jesień to czas grzybów, po deszczu wielu amatorów leśnych wycieczek liczy na wysyp. W niektórych regionach kosze pełne są kurek, podgrzybków, prawdziwków, czy też maślaków. W przypadku tych ostatnich najbardziej znane są zwyczajne i sitarze, natura kryje jednak inne jadalne gatunki. Czym jest bagniak i gdzie rośnie?

Spis treści

Kiedy szukać maślaków pstrych?

Bagniak, miodówka lub jakubek, tak często mówi się na maślaka pstrego. Tego grzyba widać szczególnie jesienią, ale przez wielu grzybiarzy jest omijany ze względu na zapach i mało wyrazisty smak. Zaliczany do jadalnych, jednak nie uważa się go za szczególny rarytas.

Najwięcej maślaków pojawia się w okresie letnio-jesiennym, są to jednak gatunki, które zaczynają wyrastać wiosną.

Choć pełnia owocników maślaków przypada na wrzesień, pojawiają się w czerwcu, a przy wyjątkowo dobrych warunkach pogodowych można je znaleźć nawet w maju! Jego kapelusz ma nierówną, kosmkowato-filcowatą powierzchnię, a rurki przyjmują płowooliwkową barwę. Nie z takim obrazem kojarzą się grzyby jadalne, maślak pstry jednak należy do tej grupy i jest w pełni bezpieczny do spożycia, czytamy na stronie Lasów Państwowych.

Jak wygląda maślak pstry? Pod tymi drzewami go znajdziesz

Maślak pstry lubi towarzystwo drzew iglastych, najlepiej szukać ich pod sosnami lub świerkami. Zdarza się też znaleźć okazy na bagnach, stąd też jedna z potocznych nazw tego grzyba – bagniak. Kapelusze maślaków pstrych są żółte, trzon lekko filcowaty. Miąższ ma odcień pomarańczowy lub żółty, dość twardy w konsystencji. Co ciekawe, większość maślaków ma lepką powierzchnię, ten jest suchy.

Na pierwszy rzut oka maślak pstry przypomina maślaka sitarza, można je jednak odróżnić po zapachu, u pstrego jest charakterystyczny i kwaskowy. Ze względu na tę woń i brak większych walorów smakowych niektórzy nie zbierają tego gatunku. Większość przekonuje jednak, że warto włożyć bagniaka do koszyka i wykorzystać go np. w sosie lub w formie marynowanej. Nie ma co jednak liczyć na obfite zbiory, maślaków pstrych nie jest dużo, dlatego też nawet w sprzedaży trudno je zauważyć.

Niezależnie od tego, jakie grzyby zbieramy, warto zachować ostrożność. Jeśli nie wiemy, jaki to gatunek, warto skonsultować się z grzyboznawcą lub pobliską stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Czytaj więcej: Atlas grzybów 2023. Na niektóre z nich trzeba uważać! Grzybobranie bez tajemnic. Jak odróżnić grzyba jadalnego od trującego?

od 16 lat
Wideo

Mięso z laboratorium nie dla Włochów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Bagniak, miodówka, jakubek. Niektórzy go nie znają, a jest w pełni jadalny. Oto maślak pstry. Co to za grzyb i gdzie rośnie? - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki