5/17
Bakłażan faszerowany - Krok 3.
Obierz jeden ząbek czosnku i przekrój na pół. Natrzyj nim bakłażany. Następnie przełóż bakłażany na blaszkę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posyp solą i słodką papryką. Piecz w 170 stopniach przez 45 minut.
6/17
Bakłażan faszerowany - Krok 4.
Gdy bakłażany się pieką, masz czas przygotować farsz. Zacznij od ugotowania na miękko kaszy pęczak. Jeśli nie lubisz kaszy pęczak, możesz użyć także kaszy gryczanej lub ryżu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
7/17
Bakłażan faszerowany - Krok 5.
Pomidory obierz ze skórki specjalną obieraczką do warzyw lub sparz je wrzątkiem i zdejmij skórkę delikatnie nożykiem. Pokrój pomidory w kostkę i przełóż do miseczki.
8/17
Bakłażan faszerowany - Krok 6.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość ok. 1 łyżki. Dodaj cebulkę i podsmaż na złoty kolor, co jakiś czas mieszając.