9 z 17
Bakłażan faszerowany - Krok 7.
Do podsmażonej cebulki dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Następnie wlej pomidory i smaż całość ok. 5 minut.
10 z 17
Bakłażan faszerowany - Krok 8.
Upieczone, rumiane bakłażany wyjmij z piekarnika. Łyżką wydrąż ich środek do oddzielnej miseczki.
11 z 17
Bakłażan faszerowany - Krok 9.
Do farszu dodaj ugotowaną kaszę pęczak oraz pokrojoną na małe kawałki paprykę i duś pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dodaj kawałki bakłażana i wymieszaj.
12 z 17
Bakłażan faszerowany - Krok 10.
Dopraw farsz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz doprawić farsz odrobiną przyprawy chili lub ostrą papryką.