W środę jej naukowcy opowiadali o biznesowym sukcesie w łódzkim Bionanoparku, bo tam mieści się siedziba firma NapiFeryn.
Naukowcy przedstawiają rzepak jako alternatywę dla pozyskiwania białka z soi. Z kolei białko roślinne to rozwiązanie dla osób unikających pokarmów zwierzęcych - bo np. wiedzą, że hodowla ma niekorzystny wpływ na środowisko. Ale soja w Polsce bierze się z importu.Zaś upraw rzepaku mamy mnóstwo.
**CZYTAJ:
Sukces specjalistów z łódzkiego Bionanoparku [ZDJĘCIA]**
Firma NapiFeryn ogłosiła, że razem z inwestorem - Grupą Wilmar Marek Wilczyński SKA - wybuduje na Dolnym Śląsku pierwszą na świecie biorafinerię do pozyskiwania białka z rzepaku. Będzie można nim wzbogacać np. makaron czy słodycze za około 5 lat.
**CZYTAJ TEŻ:
Mikroskop Leica TCS SP8 w BioNanoParku w Łodzi. To jedyne takie urządzenie w Polsce [ZDJĘCIA]**
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?