Chudnij ze smakiem: zdradź na wołowinę sposoby - zdobądź cenne nagrody

Konrad Gaca
Razowe spaghetti z wołowiną wg przepisu Konrada Gacy.
Razowe spaghetti z wołowiną wg przepisu Konrada Gacy. Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Odpowiednio przygotowana wołowina to doskonały sposób na znakomite zdrowie i rozkosz dla podniebienia. Dlatego w kwietniu, w ramach konkursu "Chudnij ze smakiem", czekamy na Wasze pomysły na dania z wykorzystaniem tego mięsa. Tradycyjnie nagrodzimy autorów najciekawszych przepisów, zgodnych z założeniami Gaca System.

Kwiecień to dla wielu osób czas, kiedy ostro zabierają się do treningów. Aby wysiłek przyniósł nam korzyści, powinien iść w parze z właściwą regeneracją, a o tej nie mamy nawet co marzyć, jeśli nie zadbamy o odpowiednio skomponowaną dietę. Jednym ze składników dań powinna być wołowina. Tak, wołowina, która od lat ma fatalną "prasę" i tzw. fachowcy zarzucają jej szkodliwy wpływ na zdrowie. Koronnym argumentem przeciwników jest duża ilość tłuszczu w wołowinie. Rzeczywistość, jak to zwykle bywa, jest inna: ten rodzaj mięsa spożywany w racjonalnych ilościach jest nie tylko nieszkodliwym, ale wręcz pożądanym składnikiem diety. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, to trzeba przyznać, że jest go znacznie więcej niż w kurczaku. W wołowinie znajdziemy także kwas linolowy (CLA). To ta substancja, według badaczy, może powodować redukcję otłuszczenia, szczególnie w okolicach brzucha, pomagać hamować rozwój nowotworów. Dzięki spożywaniu CLA poprawi się także nasza odporność i łatwiej będziemy sobie radzić z alergiami.

Osoby trenujące powinny pamiętać, że mięso wołowe to znakomite i naturalne źródło kreatyny. To związek, który pomaga zwiększyć siłę, poprawić regenerację oraz odpowiada za dobry stan mięśni, chroniąc je przed katabolizmem, na który szczególnie są narażone osoby intensywnie ćwiczące i będące na diecie redukcyjnej.

Nadal nieprzekonani do zjedzenia porcji wołowiny? Może kolejny argument sprawi, że zmienią Państwo zdanie. To mięso zawiera wiele ważnych związków. Któż nie słyszał o l-karnitynie. To związek, o którym czytali chyba wszyscy, którzy mieli do czynienia z profesjonalnym odchudzaniem lub uprawianiem sportu. To ona pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i w naturalnej postaci występuje w wołowinie. W niej także znajdziemy pokaźną dawkę żelaza i to w wyjątkowo dobrze przyswajalnej postaci, czyli tzw. żelazo hemowe. Pamiętajmy, że już niewielki deficyt tego pierwiastka może odbić się niekorzystnie na naszej kondycji. Ponadto żelazo jest odpowiedzialne m.in. za utrzymanie właściwego poziomu metabolizmu, transport tlenu, przenoszenie elektrolitów. W mięsie wołowym znajdziemy także znaczne ilości cynku oraz witamin z grupy B.
Trzeba także dodać, że regularne spożywanie wołowiny może pomóc panom nie tylko na treningu i w pozbywaniu się otyłości, ale także w sypialni. To czerwone mięso jest bogate w aminokwas o nazwie arginina, który odpowiada za produkcję tlenku azotu - substancji odpowiedzialnej za rozszerzanie się naczyń krwionośnych.

Na koniec zostawiliśmy dwa najważniejsze powody, dla których warto pamiętać o wołowinie. Po pierwsze, jest ona bardzo dobrym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej (w stugramowej porcji znajduje się około 19 gramów protein). Po drugie, wołowina znakomicie smakuje. Wprawdzie czasem trzeba się nad nią napracować, ale ten trud się opłaca.
Czekamy na Państwa propozycje dań z wołowiny. Najlepsze nagrodzimy bezpłatnym 28-dniowym dostępem do platformy dietetyczno-treningowej Gaca System, a ich autorzy będą mieli szansę zdobyć tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i trzy tysiące złotych.
Konrad Gaca prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

***

Razowe spaghetti z wołowiną wg przepisu Konrada Gacy

Składniki:
25 dag mielonej wołowiny 20 dag warzyw, np. mieszanka leczo 2 łyżki koncentratu pomidorowego bez soli przyprawy: zioła dalmatyńskie, pieprz naturalny, czosnek, kruszone chili 80 dag makaronu razowego
Wykonanie:
Mieloną wołowinę przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi, pieprzem naturalnym, czosnkiem i kruszonym chili. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię beztłuszczową i prażymy pod pokrywą, co chwila mieszając. Warzywa gotujemy na parze i dodajemy do nich rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy, a następnie łączymy z prażącą się na patelni wołowiną. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wody. Makaron razowy przygotowujemy wg przepisu i polewamy go sosem.

***

Pisz do nas
Na propozycje przepisów czekamy do 22.04.2013. Można je nadsyłać:
mailem: [email protected]
lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.
Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.
Przeczytaj REGULAMIN KONKURSU!
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

***

Konkurs dla Czytelników Wygraj atrakcyjne nagrody

1. Wybierz, co chcesz i przygotuj danie

Składnik GŁÓWNY: wołowina
Składniki dodatkowe: warzywa świeże lub mrożone owoce świeże, mrożone lub suszone jajka jogurt kefir mleko cukier brzozowy bakalie miód mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane otręby: owsiane, żytnie olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli kiełki drożdże.
Sposób przyrządzania:
każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru.

2. Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna

3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania
Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie:

  • Konrad Gaca,
  • znany polski kucharz,
  • przedstawiciel grupy Polskapresse.

Damy ci więcej - zarejestruj się!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie