5/11
Na talerzu pojawia się coraz więcej nietypowych kolorów. Nie...
fot. Rohtopia/123RF

Niebiesko, fioletowo i zielono

Na talerzu pojawia się coraz więcej nietypowych kolorów. Nie pochodzą jednak od sztucznych barwników, tylko od całkowicie naturalnych superfoods. Niebieski kolor zapewniają algi spirulina lub kwiaty klitorii terateńskiej, fioletowy – afrykańska śliwka ube, jagody açai lub maqui czy kwiat hibiskusa, zielony – sproszkowane liście moringi lub zielonej herbaty (matcha) czy algi chlorella. Wszystkie są źródłem antyoksydacyjnych pigmentów, które działają przeciwzapalnie i antystarzeniowo.

6/11
Coraz więcej osób omija produkty odzwierzęce, a wśród nich...
fot. Louis Hansel/unsplash.com

Rośliny mlekiem płynące

Coraz więcej osób omija produkty odzwierzęce, a wśród nich krowie mleko. Stąd na rynku więcej jego zamienników i roślinne nowości nawet od największych koncernów. Dużo mówi się m.in. o mleczku z ziemniaków, jednak wzięciem cieszą się również klasyczne rodzaje, m.in. z migdałów czy siemienia konopnego. Częściej dodajemy je do kawy i herbaty, a także pijemy jako złote mleko (z kurkumą) lub mleko lawendowe.

7/11
Słodkie co nieco przybiera postać finger foods, minideserów...
fot. Dani Rendina/unsplash.com

Funkcjonalne desery i napoje

Słodkie co nieco przybiera postać finger foods, minideserów i dekadenckich napojów. Owocowe smaki występują jednak w nietypowych połączeniach, często ze zdrowymi, egzotycznymi składnikami z całego świata. Obok cytrusów i jagód pojawiają się m.in. ocet jabłkowy, zielona herbata, kurkuma, imbir, żeń-szeń, matcha, kakao. Ponieważ napoje mają mieć tropikalne inklinacje i korzystny wpływ na zdrowie, zamiast tych z alkoholem coraz popularniejsze są drinki bez niego, czyli tzw. mocktaile, a także lemoniady, toniki i fermentowana herbata – kombucha.

8/11
Picie codziennych napojów staje się celebracją dzięki...
fot. Jennifer Burk/unsplash.com

Kawa, herbata, czekolada

Picie codziennych napojów staje się celebracją dzięki specjalnym sposobom ich przygotowania. Modna kawa cold brew, czyli napar uzyskiwany z kawy w zimnej wodzie, występuje teraz w apetycznej odsłonie z dodatkami aromatyzującymi i roślinnymi mleczkami. Tak samo, jak w herbatach, popularne smaki to lawenda, cytryna, przyprawy korzenne czy dynia. Wszędzie pojawia się też więcej gorzkiej czekolady, która jest jednym z niewielu rodzajów prawdziwie zdrowych słodyczy. Teraz jej smak często podbija burbon, likiery takie jak Irish cream czy ciemne piwo. W deserach przewijają się też smaki prosecco, piña colady czy nawet Bloody Mary.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Zobacz również

Fagata jest zadowolona, bo nadal może ruszać... czołem ZDJĘCIA

Fagata jest zadowolona, bo nadal może ruszać... czołem ZDJĘCIA

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów