9 z 11
Wśród superproduktów, czyli żywności szczególnie bogatej w...
fot. Kimzy Nanney/unsplash.com

Nowa zmiana superfoods

Wśród superproduktów, czyli żywności szczególnie bogatej w prozdrowotne składniki, pojawiają się znane już oraz mniej popularne składniki. Uwaga zwrócona jest na grzyby, nasiona słonecznika, hibiskus, kurkumę oraz moringę – drzewo, które w całości wykorzystywane jest jako źródło pożywienia i leków. Jego sproszkowane liście obfitują w białko i antyoksydanty i mogą być dodawane do koktajli i deserów tak, jak chlorella czy matcha. Zainteresowaniem cieszą się ponadto inne zielone produkty, jak morskie glony i bogate w CBD kwiaty konopi siewnych.

10 z 11
Ostre smaki zostają z nami na dłużej. Choć częściej bywają...
fot. touchngo/pixabay.com

Pikanteria oswojona i osłodzona

Ostre smaki zostają z nami na dłużej. Choć częściej bywają ekstremalne, są też lepiej „oswojone”, bo osłodzone np. miodem lub czekoladą bądź zbalansowane innymi nutami. W takiej roli sprawdzają się słone dodatki dymne w stylu barbecue. Popularne są pikantne akcenty - m.in. koreańska papryka gochujang, nieodłączna w kimchi, a także pieprz kajeński, wędzone chili – chipotle, indonezyjska pasta sambal, bliskowschodnia harissa czy marokańska mieszanka tajin z papryczek chili, limonki i soli morskiej. Wyraziste i ostre są także słodycze, w których oprócz chili pojawia się imbir, czarny pieprz, anyż, bazylia. Cayenne czy imbir to także rozgrzewający dodatek do lodów.

11 z 11
Inspiracji szukamy w kuchniach świata – stawiamy na smaki...
fot. coryr930/pixabay.com

Kuchnie świata

Inspiracji szukamy w kuchniach świata – stawiamy na smaki Lewantu, w tym Bliskiego Wschodu, a także tajskie, wietnamskie oraz bardziej bliskie: greckie i wciąż włoskie. Najpopularniejsze danie z Italii to ciągle pizza, ale w stylu neapolitańskim, czyli na cienkim cieście i z ograniczoną liczbą składników. Częstszym tematem jest też domowy makaron włoski – pasta fresca. Oprócz tego interesuje nas kuchnia marokańska, a z kuchni japońskiej – pasjonuje zwłaszcza przyprawa o nazwie furikake. Mieszanka zawierająca prażony sezam, sproszkowane suszone glony i mięso tuńczyka oraz sól jest dodawana nawet do dań słodkich, np. lodów ze spiruliną.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Proces znanego biznesmena, szefa firmy „Zbyszko”. Długi z końmi w tle

Proces znanego biznesmena, szefa firmy „Zbyszko”. Długi z końmi w tle

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny

Polecamy

Intensywna burza w Gnieźnie: zalane ulice, urzędy, szkoła, sklepy i drogi!

NA ŻYWO
Intensywna burza w Gnieźnie: zalane ulice, urzędy, szkoła, sklepy i drogi!

Wakacje w Helu dawniej. Wybierz się w sentymentalną podróż nad Bałtyk

Wakacje w Helu dawniej. Wybierz się w sentymentalną podróż nad Bałtyk

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny