Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy i jak mrozić krokiety przed świętami? Sekret tkwi w odpowiednim cieście i przygotowaniu krokietów przed włożeniem do zamrażarki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dzięki kilku wskazówkom mrożenie krokietów jest banalnie proste
Dzięki kilku wskazówkom mrożenie krokietów jest banalnie proste Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Krokiety to jedna z ulubionych potraw Polaków. Świetnie pasują do wigilijnego barszczu, ale można je także podać jako osobne danie. Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić krokiety. Nic dziwnego, bo ich przygotowanie wymaga trochę pracy. Wyjaśniamy, czy i w jaki sposób najlepiej mrozić krokiety, by cieszyć się świeżym i pysznym daniem.

W skrócie

Krokiety jak najbardziej można mrozić, a nawet warto to robić, zwłaszcza gdy chcemy ułatwić sobie życie. Najlepiej więc zrobić większą ilość, aby część schować do zamrażarki i wyjąć, gdy nie mamy innego planu na obiad. Wcześniejsze mrożenie krokietów to także dobry sposób, aby ułatwić sobie przygotowania do świąt.

Jak mrozić krokiety? Przygotuj odpowiednie ciasto

Zacznij od przygotowania odpowiedniego ciasta. Osoby, które często smażą krokiety, wiedzą, że czasem pękają one na patelni. Przyczyną jest mało elastyczne ciasto. Niestety rozmrożone krokiety bywają jeszcze bardziej narażone na pękanie. Można temu zapobiec, dodając do masy naleśnikowej ugotowane ziemniaki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie elastyczne i na pewno nie pęknie po rozmrożeniu.

Zobacz, jak przygotować ciasto na krokiety, które nie pęka podczas smażenia

Mrozić krokiety w panierce czy bez?

Wiele osób zastanawia się również, czy lepiej mrozić krokiety z panierką czy bez niej. Obie opcje mają swoich zwolenników. Krokiety zamrożone z panierką wystarczy wyjąć, rozmrozić i usmażyć bądź podpiec w piekarniku. To wygodne rozwiązanie, choć trzeba pamiętać, że panierka może nabrać wilgoci i krokiety nie będą takie sprężyste. Dlatego niektórzy wolą przygotować panierkę po rozmrożeniu krokietów. Potrawa jest wówczas świeża i chrupiąca. Należy pamiętać, że krokiety muszą być w tej sytuacji całkowicie rozmrożone w środku.

Mrożenie krokietów. Jak je przygotować?

Usmażone krokiety najlepiej odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. W ten sposób zostanie pochłonięty tłuszcz, który może utrudnić mrożenie i sprawić, że po wyjęciu z zamrażarki będą się rozpadać. Ostudzone krokiety możemy zapakować do plastikowego pojemnika lub specjalnego woreczka do mrożenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki