9/18
Nasiona szałwii hiszpańskiej to niewielkie ziarenka o...
fot. fascinadora/123RF

Nasiona chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej to niewielkie ziarenka o właściwościach zbliżonych do lnu, jednak bez zawartości szybko jełczejącego tłuszczu, a więc często o lepszych właściwościach smakowych. Są dobrym dodatkiem do naleśników, wafli, ciastek i wypieków wytrawnych.

Aby zastąpić 1 jajko, wymieszaj dokładnie 1 łyżkę nasion chia (7 g) z 1/3 szkl. wody (83 ml), by ziarenka się nie posklejały (najłatwiej użyć do tego celu trzepaczki do jajek) i odstaw na min. 15 min, od czasu do czasu mieszając.

10/18
Mąka uzyskiwana ze zmielonych, suszonych nasion ciecierzycy...
fot. vm2002/123RF

Mąka z cieciorki

Mąka uzyskiwana ze zmielonych, suszonych nasion ciecierzycy (besan) jest bogata w białko, a w połączeniu z wodą tworzy mieszankę żelującą przy ogrzewaniu. Dzięki temu sprawdza się w naleśnikach bez jajek i mąki pszennej (wystarczy wymieszać ją z wodą do odpowiedniej konsystencji, choć dla lepszej struktury dobrze jest dodać nieco dowolnej skrobi), ale też wypiekach takich jak cantucci, brytyjskie bułeczki śniadaniowe (scones) czy ciastka ze zbożami i/lub bakaliami. Zagęści również pasztety i inne wytrawne wypieki.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 3 łyżek mąki z cieciorki i 3 łyżek wody i wymieszaj dokładnie na gładką masę.

11/18
Nasiona lnu należą do produktów najbogatszych w żelujący w...
fot. ildipapp/123RF

Siemię lniane

Nasiona lnu należą do produktów najbogatszych w żelujący w wodzie błonnik, dzięki czemu skutecznie stabilizuje konsystencję dań, a także wiąże wodę. Dodaje im też nieco orzechowego aromatu, dzięki czemu pasuje zwłaszcza do dań takich jak gofry, naleśniki, muffiny, ciastka, ciasto marchewkowe, ale także chlebek z cukinią, warzywne pasztety i placki.

Aby zastąpić 1 jajko, potrzeba 1 łyżki mielonego siemienia lnianego z dodatkiem 3 łyżek wody i odstaw na co najmniej 5 min (mieszankę warto zmiksować, ew. siemię mielone można wtedy zastąpić całym, choć taki miks ma nieco inne właściwości).

12/18
Płatki owsiane, kasza i mąka z owsa to popularne składniki...
fot. magone/123RF

Płatki owsiane

Płatki owsiane, kasza i mąka z owsa to popularne składniki kuchenne obfitujące w rozpuszczalny w wodzie błonnik, który tworzy z nią lepki kleik. Można stosować go zamiast jajek w pasztetach, plackach warzywnych i wytrawnych wypiekach, jak również w tych słodkich.

Aby zastąpić 1 jajko, użyj 1/4 szkl. owsianki przygotowanej z płatków i wody.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Joachim Zeiske z "Gogglebox" już tak nie wygląda ZDJĘCIA. Ostro przypakował!

Joachim Zeiske z "Gogglebox" już tak nie wygląda ZDJĘCIA. Ostro przypakował!

Pożar na spotkaniu religijnym. "Modliliśmy się, by przyszedł Duch i zapłonął"

AKTUALIZACJA
Pożar na spotkaniu religijnym. "Modliliśmy się, by przyszedł Duch i zapłonął"

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM

Zobacz również

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku

TOP 15. Najtańsze auta spalinowe na polskim rynku

Łódź kontra "betonoza". Drzewa i pnącza zamiast granitowych płyt przed Hi Piotrkowska

Łódź kontra "betonoza". Drzewa i pnącza zamiast granitowych płyt przed Hi Piotrkowska