MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Do schrupania polecam słone paluszki chlebowe. Weź ulubione przyprawy i nadaj im charakteru. Sprawdzi się podczas oglądania meczu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe słone paluszki warto przed pieczeniem obsypać sezamem.
Domowe słone paluszki warto przed pieczeniem obsypać sezamem. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na domowe przekąski do oglądania meczu? Upiecz słone paluszki chlebowe. Ja doprawiam je czarnuszką, gruboziarnistą solą lub sezamem. Wybierz swoje ulubione dodatki i upiecz przed spotkaniem w gronie znajomych. Poznaj przepis na słone paluszki chlebowe.

W skrócie

Klasyczne paluszki z solą można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak wersja domowa będzie zrobiona ze sprawdzonych składników i doprawiona w twój ulubiony sposób. Do ciasta możesz dodać suszone zioła. Szczególnie polecam mieszankę ziół z rozdrobnionymi suszonymi pomidorami i czosnkiem. Ona sprawia, że słona przekąska zbliża się do włoskiego kuzyna, czyli grissini. Ciasto chlebowe możesz uformować w krótkie i cienkie rulony, które upieczesz w kilka chwil.

Słone paluszki – przepis z ciasta chlebowego

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • gruboziarnista sól do posypania.

Jak zrobić słone paluszki?

Sposób przygotowania:

  1. W kubku wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i drożdżami.
  2. Zaczyn odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i pojawią się bąbelki na powierzchni.
  3. W dużej misce połącz mąkę pszenną z solą.
  4. Dodaj zaczyn i olej rzepakowy.
  5. Dokładnie wymieszaj składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
  6. Ciasto przełóż na lekko posypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Możesz to zrobić w robocie kuchennym.
  7. Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (sprawdza się wyłączony piekarnik).
  8. Wyrośnięte ciasto podziel na małe kęsy, a następnie formuj z nich cienkie wałeczki o długości około 15 cm.
  9. Paluszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Paluszki chlebowe przykryj czystą, wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  11. Przed wstawieniem paluszków do piekarnika, posmaruj je delikatnie wodą i posyp gruboziarnistą solą.
  12. Słone paluszki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  13. Gotowe słone paluszki chlebowe odstaw do całkowitego wystudzenia.

Po upieczeniu powstanie smakowita przegryzka. Możesz maczać ją w sosie czosnkowym lub serowym. Często do tych paluszków podaję klasyczny gzik.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Do schrupania polecam słone paluszki chlebowe. Weź ulubione przyprawy i nadaj im charakteru. Sprawdzi się podczas oglądania meczu - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki