Mleko roślinne, a właściwie napój roślinny wyciskany z orzechów i ziaren zbóż, przebojem wkroczyło na polskie stoły. Bez problemu kupimy je w rozmaitych objętościach w każdym sklepie. Trudno się dziwić, jest to jedna z najprężniej rozwijających się gałęzi przemysłu spożywczego. Mleka roślinne produkują nie tylko specjalistyczne przetwórnie, ale również producenci soków i napojów oraz firmy mleczarskie, które na co dzień specjalizują się w produkcji tradycyjnego mleka.
Badania konsekwentnie pokazują, że pełnowartościowa dieta roślinna – w tym mleko roślinne – są dobre dla ludzkiego zdrowia i można takimi produktami zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego.
Kiedy przemysł roślinny dopiero raczkował najpopularniejszym napojem roślinnym był sojowy. Z czasem do oferty weszły mleka migdałowe, kokosowe, owsiane, z orzechów nerkowca, nasion konopi, kaszy jaglanej, czy ryżu. Okazało się, że niemal z każdego orzecha i nasiona roślin zbożowych można wycisnąć sok określany jako mleko roślinne. Często obok wersji podstawowej można kupić smakowe mleka roślinne: waniliowe i czekoladowe. Warto zwracać uwagę na skład takiego napoju. Dodatek cukru poprawia smak mleka roślinnego, ale podnosi jego kaloryczność. Najcenniejsze dla zdrowia są te z dodatkiem wapnia i witamin, które są obecne w mleku krowim.
Takie mleka nadają się do wszystkiego, mogą być do kawy, z ryżowego można zrobić domowy jogurt (po dodaniu bakterii jogurtowych), do tortu musi być mleko tłuste roślinne, najlepiej sojowe - tłumaczy Marta Potargowicz, skelp Ekolas Łódź.
Mleko roślinne często wybierają młodzi ludzie, którzy szukają żywności zdrowej, ekologicznej i będącej alternatywą dla produktów odzwierzęcych. Sięgają po nią także osoby z nietolerancjami laktozy, glutenu, czy tacy, którzy chcą w ten sposób określić swoją ideologię wobec świata w jakim żyją. Zapanowała prawdziwa moda na zastępowanie tradycyjnej żywności - mięsa, mleka, czy jajek produktami pochodzenia roślinnego. Jest to widoczne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w zwykłych supermarketach, czy dużych sieciach handlowych, które wydzielają coraz większe przestrzenie tylko na produkty pod znakiem vege.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?