Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś Międzynarodowy Dzień Mleka Roślinnego. Co piją łodzianie? Jakie mleko wybierają łodzianie? SONDA

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Wideo
od 16 lat
22 sierpnia to Międzynarodowy Dzień Mleka Roślinnego. W łódzkich sklepach można kupić coraz więcej roślinnych zamienników mleka krowiego. To świetna alternatywa dla osób, które są uczulone na produkty pochodzenia zwierzęcego lub ze względów ideologicznych rezygnują z nich.

Mleko roślinne, a właściwie napój roślinny wyciskany z orzechów i ziaren zbóż, przebojem wkroczyło na polskie stoły. Bez problemu kupimy je w rozmaitych objętościach w każdym sklepie. Trudno się dziwić, jest to jedna z najprężniej rozwijających się gałęzi przemysłu spożywczego. Mleka roślinne produkują nie tylko specjalistyczne przetwórnie, ale również producenci soków i napojów oraz firmy mleczarskie, które na co dzień specjalizują się w produkcji tradycyjnego mleka.

Badania konsekwentnie pokazują, że pełnowartościowa dieta roślinna – w tym mleko roślinne – są dobre dla ludzkiego zdrowia i można takimi produktami zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego.

Kiedy przemysł roślinny dopiero raczkował najpopularniejszym napojem roślinnym był sojowy. Z czasem do oferty weszły mleka migdałowe, kokosowe, owsiane, z orzechów nerkowca, nasion konopi, kaszy jaglanej, czy ryżu. Okazało się, że niemal z każdego orzecha i nasiona roślin zbożowych można wycisnąć sok określany jako mleko roślinne. Często obok wersji podstawowej można kupić smakowe mleka roślinne: waniliowe i czekoladowe. Warto zwracać uwagę na skład takiego napoju. Dodatek cukru poprawia smak mleka roślinnego, ale podnosi jego kaloryczność. Najcenniejsze dla zdrowia są te z dodatkiem wapnia i witamin, które są obecne w mleku krowim.

Takie mleka nadają się do wszystkiego, mogą być do kawy, z ryżowego można zrobić domowy jogurt (po dodaniu bakterii jogurtowych), do tortu musi być mleko tłuste roślinne, najlepiej sojowe - tłumaczy Marta Potargowicz, skelp Ekolas Łódź.

Mleko roślinne często wybierają młodzi ludzie, którzy szukają żywności zdrowej, ekologicznej i będącej alternatywą dla produktów odzwierzęcych. Sięgają po nią także osoby z nietolerancjami laktozy, glutenu, czy tacy, którzy chcą w ten sposób określić swoją ideologię wobec świata w jakim żyją. Zapanowała prawdziwa moda na zastępowanie tradycyjnej żywności - mięsa, mleka, czy jajek produktami pochodzenia roślinnego. Jest to widoczne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w zwykłych supermarketach, czy dużych sieciach handlowych, które wydzielają coraz większe przestrzenie tylko na produkty pod znakiem vege.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dziś Międzynarodowy Dzień Mleka Roślinnego. Co piją łodzianie? Jakie mleko wybierają łodzianie? SONDA - Express Ilustrowany

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki