Słodkie będą nie tylko desery, wiele szefów kuchni przygotowało dania obiadowe ze słodkim akcentem. W Al Dente Paste&Prosecco Bar w sekcji „sweet” znalazły się krewetki w sosie z masła orzechowego podawane z dodatkiem płatków chilli. W Anatewce daniem festiwalowym jest wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym na puree truflowym i z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi. Hana Sushi zaprasza na sushi uramaki z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, a Lavash kusi żebrem w sosie wiśniowo-miodowym z grilla. Również Polka zaprasza na mięso na słodko – tu zjeść można kurczaka supreme na karmelizowanych owocach.
By zobaczyć, jakie potrawy przygotowali kucharze na festiwal i ile kosztują dania, prosimy kliknąć w przycisk
W trakcie wydarzenia nie zabraknie także ostrych dań. Na ostre żeberka BBQ zaprasza Szpulka, a The Mexican na papryczki jalapeno faszerowane pastą z tuńczyka. Whiskey In The Jar kusi wolnopieczonym żebrem wołowym w ostrym sosie chilli, a Bawełna zaprasza na pizzę z chorizo i chilli.
Ceny festiwalowych potraw są bardzo zróżnicowane. Niektóre desery można zjeść już za 10-14 zł, natomiast dania główne kosztują od 20 do 65 zł. Najtańszy jest gulasz z plackami ziemniaczanymi, zaś najdroższe żebro wołowe, które wyróżnia się tym, że jest pieczone przez minimum 10 godzin. Ma to zapewnić mu kruchość.
Kilka restauracji przygotowało dania główne oparte na krewetkach, te potrawy kosztują powyżej 40 zł. Nie zabraknie potraw dla miłośników babcinej kuchni, będzie można zjeść knedle ze śliwkami w połączeniu z bitą śmietaną.
Festiwal potrwa do 13 sierpnia (z wyłączeniem piątku i soboty).

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?