W najbliższy czwartek kolacji we francuskim stylu będzie można skosztować w "Anatewce" i "Piotrkowska Klub 97 Zieliński i Syn". Te dwie restauracje z pięciu kandydujących z Łodzi wybrali organizatorzy akcji "Good France", czyli Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego Francji.
Powróciło ono do pomysłu z 1912 roku, gdy Auguste Escoffier (francuski szef kuchni) zainicjował tzw. "kolacje Epikura". Co więcej, departament zmobilizował wszystkie placówki dyplomatyczne Francji, żeby włączyły do akcji najlepszych kucharzy z danych krajów. W Łodzi zadbała o to Alicja Bień, konsul honorowy Francji oraz Biuro Promocji, Turystyki i Współpracy z Zagranicą.
Efekt? W czwartek będzie można spróbować na zimną przystawkę carpaccio z przegrzebków z Grand Marnier, na ciepłą - tarty ze ślimakami oraz bouillabaisse (zupa rybna). Ale to dopiero wstęp do kolacji serwowanej przez "Piotrkowska Klub 97", bo głównym daniem wieczoru ma być kogut w białym winie. Przewidziano również deskę serów i fondat czekoladowy z lodami waniliowymi.
Natomiast "Anatewka" zacznie francuski wieczór żabimi udkami oraz pasztetem foie gras z konfiturą cebulową i musem jabłkowym. Następnie zupa cebulowa i do wyboru kacze udo confit podane z zapiekanką ziemniaczaną oraz karmelizowanymi pieczarkami lub królik po francusku z naleśnikami gryczanymi. Deser? Czekoladowe brioche albo tarta jabłkowa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?