Gołąbki z dziczyzną - szybki i łatwy przepis Klaudii Budny

Redakcja
Nowy program video #SzamanieNaEkranie jest odpowiedzią na potrzeby naszych czytelników. Celem projektu jest propagowanie zdrowego i świadomego sposobu odżywania. Program prowadzi finalistka Master Chef - Klaudia Budny

Przepis na 8 gołąbków

  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 500 g zmielonego karku lub łopatki z dzika
  • 100 g surowej kaszy gryczanej białej
  • 2 średnia cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, tymianek

Liście gotować w przez chwilę by były elastyczne, a następnie przelać zimną wodą. Kaszę ugotować al dente i wymieszać z mięsem. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać, zeszklić na maśle i połowę dodać do mięsa. Drugą połowę zostawić do sosu.

Doprawić farsz solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem i dokładnie wymieszać. Z liścia kapusty wyciąć twardą część, nałożyć na środek garść farszu i zwinąć.

Wszystkie Gołąbki ułożyć w naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju i piec w 180 stopniach przez 30 minut. W tym czasie na patelni z cebulą dodać pomidory i smażyć, aż pomidory zmiękną, a następnie zblendować na gładko. Wyjąć gołąbki z piekarnika i polać sosem.

Wideo

Materiał oryginalny: Gołąbki z dziczyzną - szybki i łatwy przepis Klaudii Budny - Plus Express Ilustrowany

Dodaj ogłoszenie