Książka zawiera 50 przepisów.
- Pochodzą one zarówno z mojej rodziny jak i od strony męża. Ale przepytałam tylko rodowitych łodzian - zaznacza Anna Wojciechowska. - Przepisy są łatwe w wykonaniu, bo kuchnia łódzka jest prosta i biedna, typowo robotnicza. Dużo w niej zup, dań ziemniaczanych i podrobów.
Tytułowy żulik to ciastko drożdżowe z kawą, pochodzenia tureckiego. Natomiast fifką nazywano wywar z warzyw zagęszczony kaszą manną. Przyrządzania tych potraw można się nauczyć podczas bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które zostaną zorganizowane w niedzielę w kawiarni podróżniczej Daleko Blisko przy ul. Piotrkowskiej 138/140. W menu: karp gotowany, zalewajka, lepioszki oraz żulik .
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?