- Jak przygotować grzyby do smażenia?
- Czy solić grzyby podczas gotowania?
- Grzyby smażone z cebulą i śmietaną.
- Jak doprawić smażone grzyby?
- Smażone grzyby z cebulą i jajkiem.
- Jak przygotować grzyby do suszenia?
GRZYBY MARYNOWANE
Do marynowania nadają się najlepiej podgrzybki, maślaki i prawdziwki, ale może przygotowywać w zalewie octowej dowolne gatunki – wkładając do słoików jeden lub mieszankę różnych gatunków.
Do tego przepisu potrzebne są dwa kilogramy – najlepiej małych – grzybów (większe trzeba przekrawać na mniejsze cząstki) oraz: 3 szklanki wody, trzy czwarte szklanki 10-procentowego octu spirytusowego, 3 płaskie łyżki cukru, 1 średnia marchewka, 4 niewielkie listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego i tyle samo czarnego pieprzu, łyżka gorczycy i trzy łyżki soli (do obgotowania grzybów).
Z takiej ilości składników może wyjść nawet 10 słoiczków.
Przygotowanie zalewy
Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i wsypujemy trzy płaskie łyżki cukru (jeśli będzie go więcej, otrzymamy grzyby marynowane na słodko – jak kto lubi). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę.