Organizacja szafek w kuchni - jak to zrobić?
Najwygodniej projektuje się nową kuchnię - można od razu zaplanować, gdzie postawimy talerze, szklanki, gdzie trafią sztućce, a gdzie garnki. Znacznie większym wyzwaniem jest przearanżowanie istniejącej już kuchni, w której nie potrafimy niczego znaleźć. Na szczęście większość kuchennych szafek pomieści niezbędne ułatwienia:
- wysuwane kosze,
- wewnętrzne szuflady,
- wkłady do szuflad,
- przegródki,
- dodatkowe półki itp.
Nie istnieje jeden właściwy sposób rozmieszczenia w kuchennych szafkach naczyń, garnków, przyborów, puszek z jedzeniem, suchych produktów, przypraw itp. Jest jednak kilka podstawowych zasad, których powinniśmy się trzymać, aby kuchnia była praktyczna, a przechowywane jedzenie bezpieczne:
- pod zlewem umieszczamy kosz na śmieci, w tej szafce trzymamy wszystkie detergenty,
- zlew powinien znajdować się nad lub obok zmywarki,
- lodówka może być na jednym z końców kuchennej zabudowy, ale w miarę blisko siebie muszą być kuchenka i zlew,
- najczęściej używane przyprawy powinnu znajdować się na blacie (lub na ścianie), gdzie przyrządzamy i gotujemy jedzenie,
- garnki, patelnie, duże ciężkie naczynia wkładamy do dolnych szafek,
- talerze, szklanki, kubki wkłądamy do górnych szafek,
- sztućce i wszelkie przybory kuchenne powinny znajdować się w szufladach, najlepiej w pobliżu kuchenki,
- ryż, kasze, mąki, puszki fasoli, pomidorów, suszone grzyby itp. najwygodniej będzie nam wyciągać, gdy umieścimy je w płytkiej pionowej szafce z koszami we wnętrzu i na drzwiach.