Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeszcze zdążysz upiec pierniki na święta! Zobacz ten przepis, wyjdą idealne. Co zrobić, żeby korzenne ciasteczka zmiękły?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Część z nas zaczyna piec pierniczki już w listopadzie. Poszukaj instagramowych inspiracji na dekorowanie pierników
Część z nas zaczyna piec pierniczki już w listopadzie. Poszukaj instagramowych inspiracji na dekorowanie pierników pixabay.com
Przepis na pierniczki świąteczne miękkie zaraz po upieczeniu sprawdzi się z dużym wyprzedzeniem, jak i wtedy, gdy do świąt Bożego Narodzenia pozostaje tylko kilka dni. Jest prosty sposób na wilgotne pierniki. Wystarczy, że wśród składników na ciasto znajdzie się jeden szczególny produkt. Podpowiadamy też, jak długo piec pierniki. Są najbardziej charakterystycznymi ciastkami, które przygotowujemy w okresie Bożego Narodzenia.

Spis treści

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić, żeby pierniki zmiękły, mamy propozycję. Nasz przepis na pierniki nie wymaga pieczenia ich na kilka tygodni wcześniej, choć oczywiście możesz to zrobić. Cenne jest to, że podaną niżej recepturę z powodzeniem zrealizujesz nawet w wigilijny poranek. Jest może mniej tradycyjny niż przepisy naszych babć i mam, jednak efekt daje znakomity. Sekret pysznych i od razu miękkich pierników bez trzymania ich tygodniami w słoiku tkwi w składnikach.

Prosty przepis na miękkie pierniczki świąteczne

Wypróbuj przepis na pierniki świąteczne z drożdżami i sodą. Drożdży nie znajdziesz na liście składników do przygotowania tradycyjnych świątecznych ciastek, ale reszta wygląda podobnie. Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a nasze pierniczki będą gotowe w ciągu godziny — już z wystudzeniem i lukrowaniem. Brzmi kusząco, prawda? Zatem do dzieła!

Jak zrobić miękkie i wilgotne pierniki na święta? Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru (szklanka pojemności 250 ml),
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, czyli takiej do piernika
  • 40 g masła,
  • 1/4 kostki świeżych drożdży, czyli 25 g),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • kilka kropel pomarańczy (opcjonalnie)

Wykonanie. Jak zrobić pierniki świąteczne krok po kroku i jak długo piec?

  1. Po pierwsze, połącz ze sobą suche składniki, czyli 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Następnie odstaw na bok.
  2. Po drugie, rozpuść 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestaw do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodaj drożdże - 1/4 kostki, potem mieszaj.
  3. Czas połączyć sypkie składniki z tym, co rozpuściliśmy. Wlej roztwór do mąki, dodaj jajko i kilka - kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki, ewentualnie gotowego aromatu. Po wstępnym wymieszaniu łyżką ciasto robi się gęste. Wyjmij je i zagnieć, żeby było gładkie.
  4. Przyszedł czas, żeby rozwałkować ciasto na pierniczki. Na jaką grubość? Na taką, jaką lubisz. Proponujemy 0,5 cm. W cieście możesz odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych figur małym nożem. Do wykrawania może posłużyć szklanka.
  5. Pierniczki wyłóż na pergamin i posmaruj rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu były błyszczące. Na koniec piecz w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.

Nie martw się, jeśli w pierwszej chwili po zdjęciu pierników z blaszki będą wydawały się zbyt miękkie. Po kilku minutach bardziej stwardnieją. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować.

Jak dekorować świąteczne pierniki?

Cały urok pierniczków tkwi w ich dekoracji. Dzieci uwielbiają takie zajęcia, nie mniej frajdy mają dorośli. Instagram jest pełen pomysłów i podpowiedzi, jak można dekorować pierniczki świąteczne. Sami zobaczcie zdjęcia w galerii:

Trochę historii. Skąd wzięły się pierniki?

Słynie z nich Toruń, gdzie działa Żywe Muzeum Piernika. Tam też szukamy informacji o tradycji wypiekania pierników. Ciasta z miodem i przyprawami korzennymi zaczęto tu wypiekać pod koniec XIV wieku, a zwyczaj ten przywędrował z miast niemieckich.

Kiedy korzenne ciastka nazwano piernikami? Tu Żywe Muzeum Piernika wyjaśnia: "Przymiotnika >>pierny<<, od którego smakołyk wziął swą nazwę, używano do XVI wieku, zatem „piernik” pojawił się nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych".

Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinie. Z tego powodu najstarszy znany przepis na piernika toruńskiego pochodzi z 1725 roku. Więcej na temat tradycji wypiekania pierników na stronie Żywe Muzeum Piernika.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jeszcze zdążysz upiec pierniki na święta! Zobacz ten przepis, wyjdą idealne. Co zrobić, żeby korzenne ciasteczka zmiękły? - Strefa Agro

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki