Ostrzeżenia GIS – produkty wycofane ze sprzedaży
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje produkty spożywcze z różnych przyczyn. Często są to produkty skażone bakteriami lub środkami chemicznymi. Równie częstym powodem wycofania asortymentu ze sklepowych półek jest zmieszanie produktów z innymi składnikami (przykład: wykrycie w produkcie bezglutenowym dodatku mąki pszennej). Gluten jest produktem wywołującym alergię u osób zmagających się z jego nietolerancją. Innym przypadkiem jest zawartość orzechów w mąkach.
Zadaniem Głównego Inspektoratu Sanitarnego jest podawanie do publicznej wiadomości informacji na temat substancji i produktów toksycznych lub potencjalnie szkodliwych dla zdrowia. Ma to zminimalizować zagrożenia i potencjalne skutki uboczne mające negatywny wpływ na zdrowie Polaków.
Ostrzeżenia GIS – żywność pod lupą
Główny Inspektorat Sanitarny to instytucja, która pomaga chronić zdrowie Polaków i informuje o produktach spożywczych niespełniających norm i mogące potencjalnie zagrozić konsumentom.
Kliknij w przycisk i zobacz w galerii produkty wycofane ze sklepów przez GIS
Wśród najnowszych produktów, przed którymi ostrzega GIS i które zostały wycofane, są: