MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Klasyczne hot cross buns nie tylko na Wielkanoc. Tym wypiekiem zajadają się nie tylko w Anglii. Poznaj przepis na puszyste bułeczki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe hot cross buns to angielskie bułeczki drożdżowe z rodzynkami, cynamonem i skórką pomarańczową. Na wierzchu ozdabia się je wzorem krzyża.
Domowe hot cross buns to angielskie bułeczki drożdżowe z rodzynkami, cynamonem i skórką pomarańczową. Na wierzchu ozdabia się je wzorem krzyża. Getty Images/Tatiana Atamaniuk/zdjęcie ilustracyjne
Domowe bułeczki hot cross buns pochodzą z Wielkiej Brytanii. Najczęściej pieczone w Wielki Piątek jako nawiązanie do ukrzyżowania Jezusa. Jednak sam wypiek jest tak dobry, że można kupić i jeść go przez cały rok. Charakterystyczny krzyż przygotowuje się z jasnego ciasta, z masy sernikowej lub lukru. Proponuję klasyczny przepis na hot cross buns.

W skrócie

Puszyste bułeczki hot cross buns przyrządza się z dużą ilością rodzynek, kandyzowanymi owocami, w szczególności skórką pomarańczową oraz cynamonu. Jeśli lubisz smak i zapach przypraw korzennych, to zachęcam do skorzystania z domowej przyprawy do piernika. Ważnym krokiem jest korzystanie z mąki pszennej chlebowej typ 720. Jeżeli wolisz bardziej puszyste wypieki, to zamień tę mąkę na mąkę pszenną typ 650, a nawet 550. Poznaj przepis na apetyczne hot cross buns na Wielkanoc.

Hot cross buns – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: na 12 bułeczek
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Zaczyn:

  • 38 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
  • 190 g ciepłego mleka w temperaturze około 30 stopni Celsjusza,
  • 5 g cukru,
  • 8 g drożdży instant.

Ciasto na hot cross buns:

Pasta z mąki do formowania krzyżyka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 30 g oleju,
  • 70 g wody.

Jak zrobić hot cross buns?

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na zaczyn wymieszałam i odstawiłam na 45 minut. Najpierw mleko rozmieszaj z suchymi drożdżami, a następnie dodaj mąkę pszenną i cukier.
  2. Następnie przesiałam mąkę pszenną i wymieszałam z miękkim masłem.
  3. Przy pomocy robota kuchennego wymieszałam składniki do momentu uzyskania struktury mokrego piasku.
  4. Do mąki z masłem dodałam jajko, cukier, sól, cynamon, kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszałam.
  5. Na koniec dodałam wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszałam do całkowitego połączenia.
  6. Ciasto na hot cross buns przełożyłam na delikatnie oprószony mąką ziemniaczaną blat i wyrabiałam ręcznie przez 5 minut. Składniki powinny stworzyć zwartą kulę.
  7. Do wyrobionego ciasta dodaj namoczone, odsączone i oprószone mąką rodzynki.
  8. Ciasto na hot cross buns przykryłam zwilżoną ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
  9. W tym momencie ciasto odgazowałam i ponownie odstawiła do wyrośnięcia na 30 minut.
  10. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 bułeczek o wadze 60 g.
  11. Następnie umieściłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
  12. Bułeczki hot cross buns układałam w odstępach około 2 cm, aby nie złączyły się po wyrośnięciu.
  13. Uformowane bułeczki hot cross buns przykryłam zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Powinny podwoić objętość.
  14. W międzyczasie przygotowałam pastę z mąki, wody, oleju i ekstraktu waniliowego, którą wykonałam krzyżyki na wierzchu hot cross buns.
  15. Taką pastę włożyłam do rękawa cukierniczego.
  16. Na wyrośnięte bułeczki hot cross buns wyciskałam pastę z dwóch przecinających się pośrodku linii w pionie i w poziomie tworzących krzyżyk.
  17. Bułeczki hot cross buns piekłam przez 15 minut w 210° Celsjusza z funkcją termoobiegu.

Po upieczeniu bułeczki hot cross buns można posmarować syropem cukrowym lub przed pieczeniem dokładnie posmarować rozkłóconym białkiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Klasyczne hot cross buns nie tylko na Wielkanoc. Tym wypiekiem zajadają się nie tylko w Anglii. Poznaj przepis na puszyste bułeczki - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki