Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kremowa pasta pistacjowa do deserów. Rozsmakuj się w prostym przepisie z dwóch składników. Mały słoiczek otwiera wiele możliwości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domową pastę pistacjową można użyć do deserów lub do porannej owsianki.
Domową pastę pistacjową można użyć do deserów lub do porannej owsianki. Getty Images/Elena Rui/zdjęcie ilustracyjne
Pasta pistacjowa to niezwykle proste w wykonaniu smarowidło, które sprawdza się jako dodatek do świątecznych serników. Niestety w sklepach pasta z pistacji nie należy do najtańszych produktów. Na szczęście jakościową pastę pistacjową można zrobić we własnej kuchni. Zobacz łatwy przepis na domową pastę pistacjową.

W skrócie

Naturalna pasta pistacjowa przygotowywana jest z orzechów pistacji i odrobiny oleju. Jeśli pistacje nie są zbyt suche, można pominąć dodatek oleju. Własnoręcznie zrobiona pasta pistacjowa będzie miała zielony kolor wpadający w szarość. Warto zwracać na to uwagę kupując gotowe produkty. Intensywna zielona barwa najprawdopodobniej uzyskana jest przez dodatek barwnika spożywczego. Możesz nią świętować Dzień Pistacji przypadający na 26 lutego. Sprawdź prosty sposób na uzyskanie gładkiej pasty pistacjowej do domowych ciast.

Pasta pistacjowa – domowy przepis

Liczba porcji: na 1 słoik 200 ml
Czas przygotowania: 5-8 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g niesolonych i nieprażonych pistacji,
  • 30 ml oleju np.: rzepakowego lub pistacjowego.

Opcjonalnie:

  • szczypta soli do smaku

Jak zrobić domową pastę pistacjową?

  1. Pistacje należy zblanszować i pozbawić brązowej skórki.
  2. Następnie należy je umieścić w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S.
  3. Pistacje należy miksować przez 3-5 minut stopniowo zwiększając obroty, aż z pistacji zacznie powstawać gęsta płynna masa.
  4. Jeśli pistacje z trudem dają się zmielić, można dolać do nich olej, aby ułatwić miksowanie.
  5. Na koniec pastę pistacjową można doprawić solą do smaku.

Słodka pasta pistacjowa

Jeżeli smak naturalnej pasty pistacjowej nie przypada wam do gustu, to gotowy produkt można dosłodzić miodem, zmielonym cukrem trzcinowym lub syropem daktylowym. Szczypta soli kontrastuje ze smakiem pistacji i wydobywa ich słodycz. Taka pasta będzie przydatna do zrobienia pistacjanek, czyli bułeczek drożdżowych z pistacjami.

Przechowywanie pasty pistacjowej

Gotowa pasta z pistacji może być przelana do słoika i trzymana w lodówce do miesiąca. Aby zachować płynną konsystencję, można trzymać ją w szafce kuchennej do tygodnia. Warto robić mniejsze porcje pasty według bieżących potrzeb. Dzięki temu zachowa się ich świeżość.

Co można zrobić z pasty pistacjowej?

Domowa pasta pistacjowa to idealny produkt, który można dodawać do wypieków i deserów. Świetnie smakuje sernik pistacjowy udekorowany posiekanymi pistacjami lub mazurek pistacjowy z kremem z mascarpone. Pasta pistacjowa to także składnik domowych lodów i koktajli. Ponadto pastę z pistacji można wykorzystać jako urozmaicenie smaku porannej owsianki. Pasta z pistacji to także baza do zrobienia kremów do tortów i tiramisu pistacjowego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kremowa pasta pistacjowa do deserów. Rozsmakuj się w prostym przepisie z dwóch składników. Mały słoiczek otwiera wiele możliwości - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki