Cebula
Cebula to niskokaloryczne warzywo stanowiące dobre źródło witamin C, B1 oraz B6. Ponadto dostarcza składników mineralnych, takich jak potas oraz w mniejszych ilościach wapń, krzem, chrom, siarka, magnez, miedź i mangan. Istotną rolę odgrywają zawarte w cebuli związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Szczególnie związki siarki (dwusiarczek alilo-propylowy i allicyna), które mają silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Groszek
Groszek cukrowy to świetne źródło białka i błonnika, które jednocześnie zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C, A, E oraz K. To produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Jest szczególnie doceniany przez osoby będące na diecie wegeteriańskiej i wegańskiej.
Szparagi
Szparagi są cenione przez dietetyków przede wszystkim za dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera rozwój prawidłowej mikroflory jelita grubego. Dostarczają do organizmu także pokaźne ilości potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K.
Melon miodowy
Melon miodowy jest bardzo popularny w Polsce, to bardzo słodki i soczysty owoc, który w prawie 90 proc. składa się z wody. Jedząc go nie tylko nawadniamy w naturalny sposób organizm, ale także dostarczamy do niego duże ilości witaminy C oraz A. Warto jeść go także ze względu na zawartość potasu, kwasu foliowego i witaminy K.