Kiwi
Kiwi to owoc ceniony za zawartość błonnika i prebiotyków, które w naturalny sposób regulują procesy trawienne i wypróżnienia oraz pomagają utrzymać równowagę w mikroflorze bakteryjnej jelit. Dostarcza także dużych ilości witaminy C wspierającej układ odpornościowy oraz pewnych ilości potasu i witaminy K.
Kapusta
Kapusta to warzywo, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw – od surówek, przez zupy po kiszonki. Jest świetnym źródłem błonnika oraz składników mineralnych i witamin, przede wszystkim witaminy K, witaminy C oraz potasu. Zawiera także przeciwutleniające antyocyjany i dobroczynne fitosterole.
Grzyby
Grzyby były przez wiele lat uważane za ciężkostrawne i pozbawione substancji odżywczych. Badania wykazały, że zawierają one liczne związki odżywcze i lecznicze. Warto sięgać po nie ze względu na dużą zawartość białka oraz witaminy B i choliny.
Mango
Mango to egzotyczny owoc, który na stałe zagościł już w naszych sklepach. Wykorzystywany głównie do koktajlów, sałatek i deserów, jest źródłem przeciwutleniaczy – w tym witaminy C i beta-karotenu, chroniących nasze komórki przed uszkodzeniem. Może pomóc w zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu oraz wzmacniać układ odpornościowy.