![Kiwi to owoc ceniony za zawartość błonnika i prebiotyków,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/01/9a/6437a60f43089_o_large.jpg)
Kiwi
Kiwi to owoc ceniony za zawartość błonnika i prebiotyków, które w naturalny sposób regulują procesy trawienne i wypróżnienia oraz pomagają utrzymać równowagę w mikroflorze bakteryjnej jelit. Dostarcza także dużych ilości witaminy C wspierającej układ odpornościowy oraz pewnych ilości potasu i witaminy K.
![Kapusta to warzywo, które można wykorzystać do przygotowania...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0d/8f/6437a6549c83e_o_large.jpg)
Kapusta
Kapusta to warzywo, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw – od surówek, przez zupy po kiszonki. Jest świetnym źródłem błonnika oraz składników mineralnych i witamin, przede wszystkim witaminy K, witaminy C oraz potasu. Zawiera także przeciwutleniające antyocyjany i dobroczynne fitosterole.
![Grzyby były przez wiele lat uważane za ciężkostrawne i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/14/1c/6437a694e6261_o_large.jpg)
Grzyby
Grzyby były przez wiele lat uważane za ciężkostrawne i pozbawione substancji odżywczych. Badania wykazały, że zawierają one liczne związki odżywcze i lecznicze. Warto sięgać po nie ze względu na dużą zawartość białka oraz witaminy B i choliny.
![Mango to egzotyczny owoc, który na stałe zagościł już w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2e/b0/6437a6c3b16b3_o_large.jpg)
Mango
Mango to egzotyczny owoc, który na stałe zagościł już w naszych sklepach. Wykorzystywany głównie do koktajlów, sałatek i deserów, jest źródłem przeciwutleniaczy – w tym witaminy C i beta-karotenu, chroniących nasze komórki przed uszkodzeniem. Może pomóc w zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu oraz wzmacniać układ odpornościowy.