![Bataty, nazywane słodkimi ziemniakami to warzywo, które...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/eb/5b/6437a718f19b9_o_large.jpg)
Bataty
Bataty, nazywane słodkimi ziemniakami to warzywo, które zyskuje coraz więcej zwolenników w naszym kraju. Jest cenione jako dobre źródło węglowodanów. Bataty są bogate w potas i witaminę C oraz inne przeciwutleniacze. Dostarczają do organizmu także składników mineralnych, takich jak potas, wapń, sód, żelazo, fosfor oraz magnez.
![Arbuz mimo zawartości ponad 90 proc. wody dostarcza do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/10/83/6437a7d157dad_o_large.jpg)
Arbuz
Arbuz mimo zawartości ponad 90 proc. wody dostarcza do organizmu witaminę A i witaminę C oraz pewne ilości witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan. Jego główną zaletą są antyoksydanty – przede wszystkim likopen, wykazujący silne właściwości przeciwnowotworowe i wpływający korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego.
![Marchewka to świetne źródło antyoksydantów i błonnika,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/79/a6/6437a8e6ba864_o_large.jpg)
Marchewka
Marchewka to świetne źródło antyoksydantów i błonnika, dostarcza także składników mineralnych: wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu, miedzi i cynku oraz pewne ilości witamin B1, B2, B5, niacyny, folianów, witaminy E i C oraz duże porcje witaminy B6 i witaminy K oraz beta-karotenu i witaminy A.