MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kusząca tarta ze szparagami. Odkryj przepis na wytrawną przekąskę na lunch. Wiosenna uczta na talerzu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Apetyczna tarta ze szparagami świetnie smakuje z kawałkami sera feta.
Apetyczna tarta ze szparagami świetnie smakuje z kawałkami sera feta. Getty Images/Anna_Shepulova/zdjęcie ilustracyjne
Szybka tarta ze szparagami to pomysł na sycące danie na lunch. Tradycyjnie tarta przygotowana jest ze słonego ciasta kruchego, choć można przyspieszyć jej zrobienie przy pomocy ciasta francuskiego. Ważne jest odpowiednie doprawienie zielonych szparagów. Oto przepis na sycącą tartę ze szparagami.

W skrócie

Klasyczna tarta ze szparagami pochodzi z kuchni włoskiej. Można także spotkać jej odmianę we Francji pod nazwą quiche. Kluczowe jest zrobienie wytrawnego ciasta kruchego i doprawienie szparagów. Warto wiedzieć, że warzywa nie potrzebują specjalnej obróbki termicznej, ale warto je przyprawić gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jako nadzienie służy kremowy sos ze śmietanki.

Tarta ze szparagami – przepis na danie z fetą

Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 300 g wytrawnego ciasta kruchego

Zobacz podstawowy przepis w poniższym artykule, pomijając cukier i dodając szczyptę soli:

Nadzienie:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 100 ml mleka 3,2%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 żółtka,
  • 40 g sera długo dojrzewającego,
  • 50 g fety,
  • 3 g świeżo otartej gałki muszkatołowej,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić tartę ze szparagami?

Przygotowanie:

  1. Schłodzone ciasto kruche trzeba cienko rozwałkować i ułożyć w ceramicznej lub metalowej formie do tarty.
  2. Na wierzchu należy ułożyć papier do pieczenia, wysypać groch lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza na 10 minut.
  3. Następnie należy zdjąć papier do pieczenia razem z obciążeniem i piec jeszcze 5 minut.
  4. W trakcie podpiekania spodu należy przygotować nadzienie ze szparagami.
  5. W misce należy wymieszać śmietankę, mleko, żółtka i doprawić pieprzem razem z otartą gałką muszkatołową.
  6. Do masy należy dodać starty ser i posiekany czosnek.
  7. Na podpieczonym spodzie należy ułożyć pokrojone szparagi.
  8. Następnie należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150° Celsjusza.
  9. Na szparagi należy wylać przygotowany płyn śmietanowo-jajeczny oraz rozsypać równomiernie rozkruszoną fetę.
  10. Tarta ze szparagami i fetą jest gotowa po 25-30 minutach zapiekania.

Sposoby podania tarty szparagowej

Najlepsza tarta szparagowa to taka, która jest dopasowana do indywidualnych upodobań kulinarnych. Dlatego zachęcamy do eksperymentowania ze składnikami i nieoczywistym łączeniem produktów. Można wybierać między tartą ze szparagami z dodatkiem szynki parmeńskiej, dodać kilka kawałków boczku albo łososia. W sezonie letnim świetnie sprawdza się tarta ze szparagami i cukinią. Gotową tartę ze szparagami można posypać uprażonymi nasionami słonecznika, płatkami migdałowymi albo orzechami laskowymi.

Zioła do tarty

Przed podaniem tartę ze szparagami można ozdobić posiekaną natką pietruszki, posiekać i ułożyć na wierzchu szczypiorek albo sięgnąć po listki świeżej bazylii. Smak tarty ze szparagami podkreśla także tymianek dodany do śmietanki. Gotową tartę ze szparagami warto też podawać z sałatką ze szpinaku i rukoli.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kusząca tarta ze szparagami. Odkryj przepis na wytrawną przekąskę na lunch. Wiosenna uczta na talerzu - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki