Oczywiście, trądzik jest chorobą, którą należy leczyć odpowiednimi lekami, a sama dieta nie wystarczy, aby zlikwidować problem. Jednak rezygnacja z niektórych produktów może pomóc w leczeniu.
Na co warto zwrócić uwagę? Jednym z winowajców okazało się być mleko, które zazwyczaj kojarzymy z dobroczynnym wpływem na organizm – przede wszystkim jako źródło wapnia. Okazuje się, że mleko z jakim mamy obecnie do czynienia nie zawsze jest zdrowe. Czynników mających na to wpływ jest kilka, z czego najważniejszy to IGF-1, czyli insulinopodobny czynnik wzrostu 1. Wraz z insuliną powoduje nadmierną produkcję męskich hormonów w organizmie, co z kolei przyczynia się do zwiększonego wydzielania łoju. Ponadto nabiał posiada wysoki indeks glikemiczny, a to oznacza, że po jego spożyciu znacznie wzrasta poziom insuliny we krwi. To z kolei powoduje wzmożone problemy z trądzikiem. Dlatego też osoby z trądzikiem powinny unikać również innych pokarmów, które powodują wzmożoną produkcję insuliny. Cukry proste i białą mąkę należy zastąpić produktami bogatymi w błonnik, takimi jak produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe.
Na pocieszenie dodam tylko, że nie ma dowodów potwierdzających wpływ czekolady na trądzik. A gorzka czekolada zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które znakomicie wpływają na skórę, jeśli więc z obserwacji własnego organizmu nie wynika, ze czekolada zaostrza trądzik, nie ma potrzeby eliminowania jej z diety, oczywiście należy ją spożywać w rozsądnej ilości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?