Niektórzy twierdzą, że wystarczy pojechać do Paryża, żeby zobaczyć Francję. Jednak żeby jej skosztować trzeba się udać do Lyonu. O tym, że miasto, z którego wywodzi się Beaujolais Nouveau, liczy się z Łodzią, przekonywał podczas francuskiej kolacji w hotelu DoubleTree by Hilton Sebastian Durmmeyer, attache ds. współpracy Ambasady Republiki Francuskiej .
- Łódź jest bardzo ważnym partnerem Ambasady Francuskiej i Lyonu, który jest stolicą kulinarną Francji - zapewniał Durmmeyer.
Organizatorzy Goût de France w Łodzi uznali, że szef hotelowej restauracji zasłużył na poznanie ostatnich tajników kuchni francuskiej, więc wręczyli mu książkę kucharską Augusta Escoffiera (szefa kuchni z przełomu XIX i XX w.), który znalazł 546 sposobów na przygotowanie potraw z jaj i zainicjował „kolację Epikura”, do której nawiązuje Goût de France.
O tym, że Łódź i Lyon łączy nie tylko festiwal światła, ale również murale, można się było przekonać dzięki wystawie zdjęć Piotra Tomczyka, który w Lyonie bywa dosyć często ponieważ mieszka tam jego syn.
- Spędzając czas w tak wyjątkowym mieście jak Lyon, co krok można robić ciekawe zdjęcie - zapewnia Piotr Tomczyk.
Natomiast w dniach od 12 do 14 kwietnia Lyon odwiedzi delegacja łódzkich uczelni (UŁ, PŁ, Uniwersytetu Medycznego) i Technoparku, która weźmie udział w BioVision, czyli w forum poświęconemu nowym technologiom w dziedzinie medycyny, biologii i ochrony środowiska. Łodzianie będą tam promować swoją ofertę w zakresie usług medycznych i badań laboratoryjnych.
Zobacz filmowy skrót najważniejszych wydarzeń minionego tygodnia - 14 marca - 20 marca 2016 roku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?