Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łodzianie stołują się na mieście

Alicja Zboińska
Paweł Łacheta/archiwum
Mieszkańcy województwa łódzkiego najchętniej w Polsce chodzą do restauracji. Tak wynika z raportu Polska na talerzu 2014 .

Mieszkańcy Łódzkiego najczęściej wybierają restauracje serwujące dania kuchni polskiej. Dużą popularnością cieszą się także włoskie przysmaki. A jak już wybieramy restauracje, to takie z obsługą kelnerską. Na taki krok decyduje się blisko 60 procent stołujących się w restauracjach. To najwyższy wynik w kraju.

"Na wynos mieszkańcy Łódzkiego wybierają najczęściej dania kuchni włoskiej i azjatyckiej, na przykład sajgonki" - czytamy w raporcie przygotowanym przez Makro Cash&Carry.

Do restauracji chodzimy głównie z wygody (blisko 29 proc. wskazań w ankiecie) albo z powodów towarzyskich (26 proc.). O wyborze lokalu decydują przede wszystkim cena, a następnie smak i lokalizacja. Za posiłek w lokalu mieszkańcy Łódzkiego płacą przeważnie nie więcej niż 45 złotych.

Stosunkowo rzadko bywamy natomiast w kawiarniach. Z ankiety wynika bowiem, że blisko 70 proc. z nas nigdy nie bywa w takich lokalach albo wybiera się tam rzadziej niż co dwa-trzy miesiące.

Już we wrześniu będzie można się przekonać, czy wyniki badania przełożą się na ranking najlepszych restauracji, barów i kawiarni.

W dniach 20-21 września odbędzie się plebiscyt "Korona smakosza", a najlepsze obiekty gastronomiczne otrzymają statuetki "Korony smakosza". Będzie można wówczas spróbować dań za pół ceny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki