DziennikLodzki.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Makaron nie tylko z pszenicy: 10 rodzajów, które warto jeść na co dzień, ich wartość odżywcza i kalorie

Makaron to wygodny i wartościowy składnik potraw, który wcale nie musi tuczyć. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie nie

serezniy/123RF

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/12] Następne

Makaron nie tylko z pszenicy: 10 rodzajów, które warto jeść na co dzień

Makaron to wygodny i wartościowy składnik potraw, który wcale nie musi tuczyć. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie nie tylko pszenicę, bo również ryż, grykę, nasiona roślin strączkowych, różnego rodzaju skrobie, a nawet czysty błonnik.

Można więc wybierać makaron bezglutenowy (z naturalnych składników, a nie wytworzony z mieszanek mąk i dodatków), jak również wysokobiałkowy czy dietetyczny – nawet taki, który praktycznie nie dostarcza kalorii. Warto spróbować zwłaszcza makaronów azjatyckich ze względu na bogactwo ich odmian, postaci i zastosowań.

Sprawdź 10 rodzajów makaronu, po które warto sięgać najczęściej! W naszym rankingu podajemy też zawartość kalorii i związków odżywczych w porcji 100 g suchego produktu (z wyjątkiem świeżego jajecznego i tego wytwarzanego z konjacu).

reklama

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3