Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mapa szlaków kulinarnych w Łódzkiem

Marcin Darda
Urząd Marszałkowski wydał mapę kulinarną regionu
Urząd Marszałkowski wydał mapę kulinarną regionu Grzegorz Gałasiński
Gdzie w Łódzkiem serwują kudłanki żelazne, a gdzie palantową zupę? Gdzie można skosztować krupovki, kwasu burakowego lub nalewki na podbiale? Tego i wielu innych ciekawych rzeczy można się dowiedzieć z unikatowej mapy szlaków kulinarnych Łódzkiego.

Mapę opracował i właśnie wydał Urząd Marszałkowski. Po co? By promować gospodarstwa agroturystyczne z regionu, ale przede wszystkim ''ochronić tradycyjne produkty żywnościowe, w tym również przyrządzane z nich potrawy''.

Na rewersie mapy można znaleźć przepisy na specjalności poszczególnych części regionu. Przykłady?

Na zalewajkę łódzką czy nalewkę imbirowo-cytrynową (którą poleca biuro prasowe marszałka). 50 tys. egzemplarzy tego ''smakowitego'' wydawnictwa sfinansował jeden z europejskich funduszy. Mapę można dostać darmo w departamencie sportu przy ul. Traugutta 25.

Jest też smaczek polityczny. Mapę słowem wstępnym okrasił marszałek Włodzimierz Fisiak, tymczasem od 2 grudnia marszałkiem jest Witold Stępień.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki