- Świnie są hodowane w gospodarstwie ekologicznym i karmione naturalnymi paszami oraz żołędziami - mówi Maciej Boguszewski z firmy Celtyckie Smaki. - Świnia jest hodowana przez 12 - 13 miesięcy, osiąga wagę 120 - 130 kg. Mięso jest peklowane w ziołach przez minimum 5 tygodni, a następnie przez 16 godzin wędzone. Kolejny krok to parzenie, a przed podaniem szynka jest opiekana drewnem.
Osoby, które wybiorą się do Arturówka, mogą się także dowiedzieć, jak przebiegała rekultywacja tego zbiornika.
- Początkowo woda była wypuszczana do rzeki i do zbiorników - mówi Tomasz Jurczak, kierownik projektu EH-REK, czyli ekohydrologicznej rekultywacji. - Teraz odbywa się to inaczej, woda opadowa nie trafia od razu do rzeki, tylko jest przepuszczana przez układ techniczny. Zanieczyszczenia są oddzielane, a woda następnie trafia do komór, gdzie zostaje przefiltrowana. Dopiero wówczas znajduje się w zbiorniku.
Dużym zainteresowaniem cieszy się 12-letni kucyk Maciuś, który należy do Kazimierza Sławińskiego. Spodobał się m.in. 12-letniej Jessice i jej koleżance Natalii. Dziewczynki jeździły już konno i chętnie karmiły Maciusia.
Piknik potrwa do godziny 20 w sobotę. W niedzielę można się na niego wybrać w godz. 10 - 20. W niedzielę atrakcją będzie piknik szybowcowy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?