Nowotwory
Komórki nowotworowe wytwarzają czynniki krzepnięcia krwi. Dodatkowo stosowane w leczeniu nowotworów preparaty również przyczyniają się do wystąpienia nadkrzepliwości krwi.
Pacjenci onkologiczni często także mają wykonywane zabiegi chirurgiczne, po których czeka ich rekonwalescencja, często związana z długim leżeniem w łóżku. Z drugiej strony zakrzepica pojawiająca się nagle bez żadnej przyczyny może być jednym z pierwszych symptomów choroby nowotworowej.
Przebyte operacje
Każde przerwanie ciągłości skóry i żył wiąże się z ryzykiem powstania zakrzepicy. We krwi znajdują się bowiem czynniki odpowiedzialne za jej krzepnięcie. Każdy uraz, skaleczenie, siniak, rana aktywują te czynniki do rozpoczęcia procesu krzepnięcia.
W wyniku gojenia się ran, szczególnie po rozległych operacjach w obrębie kończyn dolnych i miednicy może pojawić się zakrzepica. Sprzyjają jej głównie operacje ginekologiczne, kardiochirurgiczne oraz zabiegi chirurgii ortopedycznej. Dodatkowym czynnikiem ryzyka jest unieruchomienie chorego po tego typu operacjach.
Z tego względu tak ważne jest jak najszybsze uruchamianie pacjenta oraz, w miarę możliwości, stosowanie znieczulenia miejscowego zamiast ogólnego i zabiegów endoskopowych lub przezskórnych.
Długa podróż samolotem lub samochodem
Bez względu na środek komunikacji, siedzenie w jednym miejscu, bez możliwości zmiany pozycji, dłużej niż 4-6 godzin zwiększa ryzyko zakrzepicy. Sprzyja temu brak możliwości poruszania nogami, które dodatkowo są mocno zgięte w kolanach, co utrudnia swobodny przepływ krwi.
Szczególnie narażone na wystąpienie skrzepów we krwi są osoby odbywające długie podróże samolotem w klasie ekonomicznej. Oprócz bezruchu i braku możliwości zmiany pozycji ze względu na bardzo ciasno umiejscowione fotele, także lot na dużej wysokości sprzyja wystąpieniu skrzeplin. Wiąże się to z podwyższonym ciśnieniem atmosferycznym oraz niższą zawartością tlenu w kabinie samolotu. Taka sytuacja sprawia, że żyły puchną, a krew krąży wolniej. Sprzyja to sklejaniu się ze sobą krwinek i tworzeniu skrzeplin.
W samolocie występuje również niska wilgotność powietrza, co sprzyja odwodnieniu. W takiej sytuacji krew gęstnieje i pojawiają się w niej zakrzepy, które powiększając się utrudniają swobodny przepływ krwi.
Podczas podróży samochodem czy samolotem warto więc robić nawet krótkie przerwy co jakiś czas, aby nie znajdować się w pozycji siedzącej dłużej niż 1-2 godziny. Szczególnie zalecane jest to dzieciom oraz kobietom w ciąży. W czasie lotu samolotem najlepiej jest się przejść, gdy tylko jest to możliwe. Można też wykonywać proste ćwiczenia nóg takie jak krążenia czy wyprosty.
Nieprawidłowa dieta
Prawidłowo zbilansowana dieta ma wpływ na kondycję całego organizmu oraz może przyczyniać się do zapobiegania wielu chorobom.
W przypadku zakrzepicy istnieją produkty, które wykazują działanie hamujące powstawanie zakrzepów żylnych. Dieta przeciwzakrzepowa powinna opierać się o węglowodany zawarte w produktach zbożowych, kwasy omega-3 (ryby morskie, tran) i antyoksydanty (witamina C, E oraz betakaroten).
Ważne jest też spożywanie substancji przeciwzapalnych takich jak kurkuma czy imbir, ponieważ ich składniki są w stanie rozpuszczać skrzepliny. Można spożywać tłuszcze roślinne takie jak olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwę z oliwek. Przeciwzakrzepowo działa również dostarczanie do organizmu dużej ilości błonnika zawartego w owocach i warzywach, które równocześnie są źródłem antyoksydantów. Nie należy zapominać też o migdałach i orzechach bogatych w witaminę E, która wpływa na elastyczność żył i wzmacnia naczynia krwionośne.
W przypadku zakrzepicy należy unikać przede wszystkim cukru zawartego m.in. w słodyczach i napojach gazowanych oraz tłuszczów zwierzęcych. Należy więc wyeliminować z diety czerwone mięso, smalec, boczek, olej kokosowy i palmowy oraz tłuszcze trans zawarte w produktach wysokoprzetworzonych.