Kurczaczki i bukszpan
Zwłaszcza bukszpan, którym tradycyjnie przystrajane są koszyczki ze święconką, które w Wielką Sobotę noszone są do kościoła, by poświęcić pokarm.
- Trzy złote za tak mały pęczek bukszpanu? - dziwiła się jedna z łodzianek, która odwiedziła Górniak.- Nic, ale wezmę.
Za 10 złotych można było kupić mały pojemniczek z rzeżuchą, który może ozdobić świąteczny stół, ale też można go włożyć do święconki. Po 60 groszy sprzedawano żonkile, będące symbolem wiosny, a po 5 zł pęczek tradycyjnych bazi. Był też małe doniczki z owsem za 6 zł Nie brakowało żółtych kurczaczków po 3-4 złote za sztukę.
Kolejka po kapustę
Na rynku jest już w sprzedaży młoda kapusta i ziemniaki. Za główkę takiej kapusty trzeba zapłacić 5 – 9 zł, a za kilo młodych ziemniaków z importu – 5 zł. Polskie kartofle kosztowały od 2 do 2,5 złotych za kilogram. Na pęczek włoszczyzny trzeba było wydać 6 zł, a rzodkiewek -2,5 – 3 złote.
Co ciekawe nie było wielkiego wyboru jajek. Przy wejściu do jednej z hall sprzedawała je starsza pani.
- Domowego chowu! - zapewniała
Za mendel jajek, czyli 15 sztuk chciała 22 złote. Jedno jajko kosztowało około 1,40 złote. Za kilo marchwi żądano 6 zł, a cebuli 3,0 -3,5 zł. Pojawiły się ogórki do kiszenia. Nie były tanie. Trzeba było za kilogram trzeba było zapłacić 14-16 zł. Kolejki ustawiały się w niektórych miejscach po kapustę kiszoną. Kilogram młodej kapusty kiszonej kosztował 13-14 zł, mało kwaśnej – 6 zł, a z marchewką 7 złotych. Ogórki kiszone sprzedawano po 10 zł za kilogram. A kilogram ogórków małosolnych kosztował 24 złotych.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?