MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na obiad polecam krem z zielonego groszku. Moje koleżanki nie mogą uwierzyć, z czym go łączę. Ten korzeń dodaje mocy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Apetyczny krem z zielonego groszku jest jeszcze smaczniejszy po połączeniu ze startym korzeniem chrzanu.
Apetyczny krem z zielonego groszku jest jeszcze smaczniejszy po połączeniu ze startym korzeniem chrzanu. 123rf.com/magone/zdjęcie ilustracyjne
Esencjonalny krem z zielonego groszku to nie tylko smaczny, ale również zdrowy wybór na letni posiłek. Z jego ugotowaniem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze. Jego smak zyskuje intensywności dzięki połączeniu ze startym chrzanem. Poznaj przepis na wyjątkowy krem z zielonego groszku z zaskakującym składnikiem.

W skrócie

W porze obiadowej w upalne, letni dni zachęcam cię do zrobienia kremu z zielonego groszku. Połączenie zielonego groszku i chrzanu może nie jest w Polsce bardzo popularne, jednak ma całkowity sens. Pomysł na zestawienie tych dwóch składników zobaczyłam po raz pierwszy w książce „Leksykon smaków” Niki Segnit. W tej publikacji nie zawsze są opisane konkretne przepisy, a zawarto w niej garść inspiracji poświęconych łączeniu składników. Autorka książki zachęca, aby łączyć zielony groszek z chrzanem, gdyż tak robią Japończycy. Smażą kulki z zielonego groszku na głębokim tłuszczu i podają je z wasabi. W przypadku zupy krem z zielonego groszku to także strzał w dziesiątkę.

Zupa krem z zielonego groszku z chrzanem – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-5 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 litr bulionu warzywnego,

  • 100 ml śmietany 30 procent,

  • 20 g masła,

  • 1 łyżka oleju,

  • 30 g startego chrzanu,

  • sól i pieprz do smaku,

  • świeża mięta do dekoracji.

Jak zrobić pyszny krem z zielonego groszku?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z olejem rzepakowym.

  3. Wsyp cebulę smaż, aż się zarumieni. Dodaj czosnek i smaż przez minutę na małej mocy palnika, aż się zarumieni.

  4. Dorzuć zielony groszek i smaż przez minutę z cebulą i czosnkiem.

  5. Zalej bulionem warzywnym i zagotuj.

  6. Gdy zielony groszek będzie miękki, zblenduj go na gładką zupę.

  7. Do jednolitej zupy dodaj śmietanę i starty chrzan.

  8. Krem z zielonego groszku ponownie zagotuj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Domowy krem z zielonego groszku jest gotowy do podania.

Sposób na zupę z mrożonego groszku

Poza sezonem możesz przygotować zupę krem z mrożonki. Nie musisz rozmrażać groszku. Wystarczy podsmażyć go dłużej z cebulą i czosnkiem, a następnie ugotować w bulionie. Jeżeli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, to polecam dodać więcej bulionu. Zupa też świetnie smakuje przygotowana na domowym rosole.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na obiad polecam krem z zielonego groszku. Moje koleżanki nie mogą uwierzyć, z czym go łączę. Ten korzeń dodaje mocy - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki