MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na podwieczorek usmaż placki jogurtowe z bananem. Nawet niejadek zechce dokładkę. Ciasto dopraw popularną przyprawą

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na deser przygotuj delikatne placki jogurtowe z bananem dla całej rodziny.
Na deser przygotuj delikatne placki jogurtowe z bananem dla całej rodziny. 123rf.com/photosimysia/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na deser z bananami? Zachęcam cię do zrobienia placków jogurtowych z bananami. Aby podczas smażenia pięknie pachniało do ciasta dosyp szczyptę mielonego cynamonu. Ta przyprawa świetnie łączy się ze słodkim smakiem bananów. Poznaj przepis na puszyste placuszki bananowe na jogurcie.

W skrócie

Puszyste placki jogurtowe z bananem dla dzieci to idealna propozycja dla wszystkich poszukujących słodkości bez dosypywania dużej ilości cukru. Jogurt dodaje lekkości, a banany słodyczy i kremowej konsystencji. Do masy często dodaję pół łyżeczki cynamonu, który znakomicie podkreśla smak bananów. Gwarantuję, że ten przepis nie tylko zaspokoi twoje zachcianki, ale doda energii.

Placki jogurtowe z bananami – przepis na deser

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan,

  • 170 g mąki pszennej,

  • 5 g proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • szczypta soli,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 1 jajko,

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Czytaj także:

Jak zrobić placki jogurtowe z bananami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku widelcem rozgnieć banana w misce na jednolitą masę.

  2. Dodaj do banana jajko, jogurt naturalny oraz olej rzepakowy.

  3. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

  4. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mielony cynamon oraz szczyptę soli.

  5. Partiami dorzucaj suche składniki do mokrych.

  6. Cały czas mieszaj metalową trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą.

  7. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby placki były puszyste.

  8. Rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika i wlej 3 łyżki oleju rzepakowego.

  9. Łyżką wlewaj ciasto na patelnię, formuj placki o średnicy około 7 cm.

  10. Placki jogurtowe z bananem smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony. Powinny nabrać złotego koloru.

Sposób podania placków jogurtowych z bananem

Usmażone placuszki świetnie smakują polane jogurtem naturalny, miodem lub syropem klonowym. Z wierzchu placki możesz udekorować świeżymi malinami, truskawkami lub borówkami. Lubię też posypywać je posiekanymi orzechami. Szczególnie pistacjami, orzechami laskowymi lub uprażonymi płatkami migdałowymi.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na podwieczorek usmaż placki jogurtowe z bananem. Nawet niejadek zechce dokładkę. Ciasto dopraw popularną przyprawą - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki