W sumie na konkurs przygotowano kilkanaście różnych dań. Rządziła faszerowana gęś, ale były także pasztet z gęsi, zrazy z gęsiny, czernina na gęsinie, flaki z gęsiną czy piersi z gęsi w galarecie. Każdy z gości imprezy mógł spróbować poszczególnych dań i chętnych nie brakowało. Drużyny, które przygotowywały konkursowe dania, nie musiały obejść się smakiem - każda ekipa otrzymała nagrodę rzeczową i masę pochwał, bo takich którym dania z gęsiny nie smakowałyby - nie było.
Konkurs z gęsiną w roli głównej zorganizowano w Drużbicach w dniu świętego Marcina po raz pierwszy.
- Ale nie ostatni - zastrzega Bożena Zielińska, wójt gminy Drużbice i podkreśla, że za rok kolejna edycja. - I myślę, że tegorocznym laueratom wcale nie będzie łatwo obronić swoje miejsca - dodaje.
Jak zaznacza Bożena Zielińska, w Drużbicach mają nadzieję, że dzięki konkursowi gmina będzie się kojarzyć właśnie z gęsią i św. Marcinem - ich wizerunki widnieją przecież w herbie Drużbic.
Źródło: Nasze Miasto
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?