Wielkie rozstrzygnięcie nastąpi w dniu świętego Marcina, czyli 11 listopada. Wówczas każdy będzie mógł popróbować konkursowych przysmaków.
Przedsięwzięcie odbywa się pod hasłem „Na świętego Marcina najlepsza gęsina”. Zasady są jasne - każdy uczestnik ma przygotować dwa dania: przystawkę i danie główne z gęsiny. Wśród tych, którzy już zgłosili swój udział, są lokalne koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia czy reprezentacje sołectw.
- W naszym herbie jest święty Marcin i gęś, czyli jego atrybut - mówi wójt gminy Drużbice, Bożena Zielińska. - Niestety, nie wszyscy o tym wiedzą. Postanowiliśmy więc wykorzystać okazję i spróbujemy wypromować naszą herbową gęś właśnie w dniu świętego Marcina, a przy okazji reaktywować staropolski zwyczaj spożywania gęsiny 11 listopada - dodaje Zielińska.
Rozstrzygnięcie kulinarnego konkursu nastąpi na nowym placu rekreacyjnym przy hali sportowej w Drużbicach. Wielka degustacja i ocenianie dań, a wreszcie także nagradzanie kucharzy amatorów, rozpocznie się o godz. 15.30. Przy okazji można będzie także posłuchać koncertu pieśni patriotycznych w wykonaniu kapeli góralskiej Ondraszki.
- Dodatkowo obecni na imprezie panowie noszący imię Marcin otrzymają drobne upominki - zaznacza Bożena Zielińska.
ZOBACZ TEŻ:
Gęsina po łódzku przygotowana przez szefa kuchni hotelu Holiday Inn w Łodzi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?