Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na świętego Marcina w Drużbicach będzie smacznie i po gęsiemu

Ewa Drzazga
archiwum
Mamy gęś w herbie i najwyższy czas, żeby ją wykorzystać - z takiego założenia wyszli w gminie Drużbice (powiat bełchatowski) i ogłosili tam konkurs kulinarny, w którym główną rolę będzie grała gęsina.

Wielkie rozstrzygnięcie nastąpi w dniu świętego Marcina, czyli 11 listopada. Wówczas każdy będzie mógł popróbować konkursowych przysmaków.

Przedsięwzięcie odbywa się pod hasłem „Na świętego Marcina najlepsza gęsina”. Zasady są jasne - każdy uczestnik ma przygotować dwa dania: przystawkę i danie główne z gęsiny. Wśród tych, którzy już zgłosili swój udział, są lokalne koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia czy reprezentacje sołectw.

- W naszym herbie jest święty Marcin i gęś, czyli jego atrybut - mówi wójt gminy Drużbice, Bożena Zielińska. - Niestety, nie wszyscy o tym wiedzą. Postanowiliśmy więc wykorzystać okazję i spróbujemy wypromować naszą herbową gęś właśnie w dniu świętego Marcina, a przy okazji reaktywować staropolski zwyczaj spożywania gęsiny 11 listopada - dodaje Zielińska.

Rozstrzygnięcie kulinarnego konkursu nastąpi na nowym placu rekreacyjnym przy hali sportowej w Drużbicach. Wielka degustacja i ocenianie dań, a wreszcie także nagradzanie kucharzy amatorów, rozpocznie się o godz. 15.30. Przy okazji można będzie także posłuchać koncertu pieśni patriotycznych w wykonaniu kapeli góralskiej Ondraszki.

- Dodatkowo obecni na imprezie panowie noszący imię Marcin otrzymają drobne upominki - zaznacza Bożena Zielińska.

ZOBACZ TEŻ:

Gęsina po łódzku przygotowana przez szefa kuchni hotelu Holiday Inn w Łodzi

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki