W skrócie
Szukasz pomysłu na szybką przystawkę na Wielkanoc? Jajka faszerowane szpinakiem i fetą to szybka, smaczna i apetycznie wyglądająca przekąska na świąteczny stół. Można ją podać wraz z talerzem wędlin. Co więcej, barwa szpinaku ożywia świąteczny stół i pięknie kontrastuje z żółtymi dekoracjami i daniami w tym kolorze. Zazwyczaj farsz rozdrabniam ręcznym blenderem, ale można użyć także tłuczka do ziemniaków lub widelca. Sprawdź przepis na pyszne jajka faszerowane szpinakiem.
Jajka faszerowane szpinakiem – prosty przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 6 jajek,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera feta,
- 2 łyżki olej rzepakowy,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Czytaj także: Bezkonkurencyjne jajka faszerowane szynką. Przepis na szybką przekąskę na święta wielkanocne
Jak zrobić jajka faszerowane szpinakiem?
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotowałam wodę, posoliłam i delikatnie włożyłam jajka. Gotowałam je na twardo przez 8 minut.
- Następnie wystudziłam w pojemniku z zimną wodą i obrałam ze skorupek.
- Na patelni rozgrzałam olej i dodałam posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Wszystkie składniki podsmażyłam do momentu uzyskania złotego koloru.
- Dodałam posiekane liście szpinaku i smażyłam do momentu, aż się skurczy i lekko zbrązowieje.
- Szpinak przyprawiłam solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Jajka ugotowane na twardo przekroiłam na pół i wydrążyłam żółtka.
- W misce połączyłam rozkruszony ser feta, żółtka oraz podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem.
- Masę należy dokładnie wymieszać do momentu powstania gęstego farszu. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę jogurtu greckiego.
- Przygotowane nadzienie formowałam łyżką i wypełniałam nim wgłębienia po żółtkach w jajku.
- Jajka faszerowane szpinakiem świetnie smakują po schłodzeniu w lodówce.
Sposób podania jajek faszerowanych szpinakiem
Gotowe jajka faszerowane szpinakiem można udekorować rozkruszoną fetą, posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i listkami świeżego szpinaku. Przystawkę można także oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?