Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nawarzyli piwa w Piwotece

Michał Meksa
Podstawowym składnikiem piwa nie jest chmiel, tylko słód jęczmienny
Podstawowym składnikiem piwa nie jest chmiel, tylko słód jęczmienny DziennikŁódzki/archiwum
Jak w domowych warunkach i niewielkim kosztem uwarzyć piwo? Czego można do niego dodać, by wzbogacić smak? W niedzielę, na warsztatach warzenia piwa w pubie Piwoteka, można było poznać odpowiedzi na te pytania.

- Warzenie piwa w domu trwa ok. 6 godzin - mówi Piotr Misiewicz, prowadzący warsztaty. - Potem następuje jeszcze fermentacja, która zajmuje ok. 3 tygodnie.

Nagrodą za długie oczekiwanie jest niepowtarzalne piwo, które możemy wzbogacić każdym dodatkiem, o jakim zamarzymy. W niedzielę amatorzy piwowarstwa, przygotowywali piwo z grochu.

- Takie spotkania odbywają się u nas najczęściej raz w miesiącu - mówi Michał Brzeszkiewicz, współwłaściciel Piwoteki. - To dobra szansa by zobaczyć jak powstaje piwo.

CZYTAJ TEŻ:
* Łódzcy smakosze wybrali piwo 2011 roku [ZDJĘCIA]
* Łódź: weekend z piwem regionalnym (ZDJĘCIA)

Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki