The Chef
Restauracja serwująca street food w azjatyckim wydaniu zmienia siedzibę i przenosi się na Piotrkowską 89.
W menu m.in. bułeczki bao, curry oraz burgery, w tym okonomiyaki burger z japońskim plackiem z boczkiem, płatkami ryby bonito i majonezem yuzu. To jedyne miejsce w Łodzi, w którym będzie można spróbować frytek z yuki.
W planach jest stopniowe rozszerzanie karty – z czasem w The Chef pojawi się pastrami, loaded hot dogs i kanapki cubano, będzie też piwo z Pinty, prosecco i wino.
Otwarcie w środę 12.08
Kapitan Pizza
Przy ul. Kościuszki 93 otworzyła się pizzeria Kapitan Pizza, w której można zamówić placki o średnicy 37 cm na cienkim i chrupiącym cieście. Lokal działa tylko w opcji z dowozem, a zasięg to 6 km.
Zamówienia przyjmowane są telefonicznie, a także na Pyszne.pl, UberEats oraz Glovo
My Thai
To food truck, którego przyczepa znajduje się na ryneczku przy ul. Rydzowej 16 niedaleko przystanku. Standardowo otwarty jest od 12 do 18, ale warto najpierw zajrzeć na ich facebookowy profil – asortyment może wyczerpać się wcześniej.
W menu tajskie klasyki, takie jak zupa Tom Kha, kurczak w sosie ostrygowym, czy zielone curry, a także deser mango sticky rice.
Przyrządzania wszystkich dań ekipa uczyła się w Tajlandii, a ich misją jest oddać smak oraz klimat tajskiego street foodu.
Krasnolód
Przy ul. Piotrkowskiej 31 otworzyła się lodziarnia Krasnolód, która do tej pory podbijała serca wrocławian. Łódzki oddział jest pierwszym lokalem firmy otwartym poza Wrocławiem, w którym funkcjonuje aż 7 punktów.
W menu lody rzemieślnicze, do których przygotowania wykorzystywane są świeże surowce. Lokal proponuje unikalne smaki, takie jak masło orzechowe z bekonem, kiszone winogrona, czy pędy sosny.
Klasyczne codzienne smaki to śmietanka, belgijska czekolada oraz mango z marakują. Do tego dochodzą smaki dnia, np. dziś róża z kokosem i jogurt z marakują, a także smak miesiąca – w lipcu jest to łódzki żulik z dodatkiem cukru muscovado, masła i rodzynek nasączanych rumem.