Obiad na upały. Tymi potrawami się schłodzisz w upalne dni. PRZEPISY. Co na obiad w upały? Lekkie dania na upalne i gorące dni 8.09.2020

Grażyna Tomala-Tylman
Grażyna Tomala-Tylman
Podstawą naszego letniego menu powinny być świeże, sezonowe warzywa, owoce oraz powstałe z nich soki. Są niezwykle cenne w upalne dni, ponieważ mogą nawodnić nasz organizm, dostarczając mu jednocześnie składników mineralnych, które w upalne dni tracimy wyjątkowo szybko. 123rf
Co jeść w upalne dni? Szukacie przepisów na lekkostrawne potrawy? Potrawy na upały - przepisy. W upalne dni większość z nas nie ma ochoty ani na ciężkostrawne posiłki, ani na wielogodzinne stanie w kuchni i przygotowywanie potraw. Podpowiadamy jak w kilkanaście minut przygotować pyszne, ale przy tym niskokaloryczne dania dobre na upały.

Co na obiad w upalne dni? PRZEPISY

Podstawą naszego letniego menu powinny być świeże, sezonowe warzywa, owoce oraz powstałe z nich soki. Są niezwykle cenne w upalne dni, ponieważ mogą nawodnić nasz organizm, dostarczając mu jednocześnie składników mineralnych, które w upalne dni tracimy wyjątkowo szybko. Dietetycy uważają, że minimum to 400 g owoców lub warzyw dziennie, w pięciu porcjach. Warto pamietać, że warzywa i owoce, składają się w ponad 80-90 proc. z wody, dlatego są idealnym pożywieniem w upalne dni.

– Wakacje to wyjątkowy sezon pod względem warzyw i owoców. O tej porze jest ich najwięcej i są najsmaczniejsze, bo polskie. Dlatego tak łatwo w maksymalnie pół godziny przygotować z nich szybkie, smaczne i pełnowartościowe posiłki – mówi Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Zachęcam do eksperymentów i odkrywania nowych smaków, bo nieoczywiste połączenia jak chłodnik z malinami i burakami, czy zupa ze świeżych, gruntowych ogórków smakują na prawdę doskonale. Zachęcam do eksperymentów i odkrywania nowych smaków, bo nieoczywiste połączenia jak chłodnik z malinami i burakami, czy zupa ze świeżych, gruntowych ogórków smakują na prawdę doskonale.

Co na obiad w upał? A może letnie zupy?

Lato, zwłaszcza tak upalne, jak w ostatnich dniach, to idealny czas na chłodniki. Ich podstawą zazwyczaj jest jogurt, kefir i zsiadłe mleko, posiekane ogórki, koper oraz szczypior. Na tej bazie możemy przygotować mniej oczywiste połączenia, np. z podduszonymi burakami i malinami, czy z pieczonymi krewetkami i czosnkiem.

W upalne dni warto też gotować lekkie zupy na bazie:

  • młodej kapusty
  • szczawiu
  • szpinaku
  • cukinii

Do takich letnich zup warto dodawać bób, fasolkę szparagową i kaszę. Podstawą zupy może być wywar na bazie marchwi, pietruszki, selera, pora i cebuli z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. Do ugotowanego bulionu dodajemy pozostałe, ulubione, zielone składniki i gotujemy jeszcze 15-20 minut.

Sałatki w upał? Lekkostrawne sałatki - przepisy

O tej porze roku najlepiej smakują i są najbardziej wartościowe sałatki na bazie świeżych warzyw. Sałatki takie mogą zastąpić obiad w upalne dni. Aby stały się sycącym posiłkiem wystarczy dodatek pełnowartościowego białka w postaci:

  • drobiu
  • ryby
  • roślin strączkowych takich jak bób, fasolka szparagowa, czy soczewica

Warto też poeksperymentować z mniej oczywistymi połączeniami jak:

  • arbuz ze świeżym szpinakiem
  • cebula avocado i mięta
  • porzeczki z kozim serem, rukolą, ogórkiem i orzechami

A co po obiedzie, gdy jest gorąco? Pełnowartościowe przekąski

Jeśli nie mamy czasu, w upalne dni warto sięgnąć po pełnowartościowe przekąski. Może to być koktajl na bazie jogurtu lub mleka roślinnego z siemieniem lnianym i sezonowymi owocami, słupki świeżych warzyw z hummusem lub inną pastą z roślin strączkowych, czy kanapki z pełnoziarnistego chleba z białkowym dodatkiem i warzywami.

Dania z grilla - lekkie i sycące

Szybkie w przygotowaniu są dania z rusztu. Na obiad w upalne dni warto jednak wybrać zamiast karkówki czy kiełbasy lekkostrawne mięso, warzywa i owoce. Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food, poleca pierś indyka, schab lub polędwicę z dorsza.

Świetnie sprawdzą się też burgery na bazie kasz lub roślin strączkowych, a także „kotlety mielone” z kalafiora lub brokułu z pestkami słonecznika i czosnkiem. W przypadku chudych mięs, ryb i wegeburgerów czas pieczenia wynosi maksymalnie 15 minut. Zachęcam także do grillowania wędzonego tofu, które wcześniej marynujemy w sosie sojowym z odrobiną miodu. Świetnie sprawdzą się też burgery na bazie kasz lub roślin strączkowych, a także „kotlety mielone” z kalafiora lub brokułu z pestkami słonecznika i czosnkiem. W przypadku chudych mięs, ryb i wegeburgerów czas pieczenia wynosi maksymalnie 15 minut. Zachęcam także do grillowania wędzonego tofu, które wcześniej marynujemy w sosie sojowym z odrobiną miodu.

Dania z rusztu wyśmienicie smakują w towarzystwie surówki z młodej kapusty, marchewki, cebuli i kopru z dodatkiem oleju rzepakowego i soku z cytryny. Świetnie smakują też z sałatką, z kaszy jaglanej, ogórka małosolnego, cebuli i pomidora.

– Zachęcam też do upieczenia na grillu owoców. Ananas, arbuz i banan posypane włoskimi orzechami będą znakomitą przystawką lub deserem. Natomiast upieczone morele możemy połączyć z pokruszonym, wędzonym twarogiem i kiełkami rzodkiewki, i podać do indyka – rekomenduje Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk.

Obiad na słodko w upał? Jaki deser?

Idealne na upalne dni są desery na bazie bananów, np. lody ze zmiksowanych bananów i mleka kokosowego, do których możemy dodać dowolne owoce lub bakalie. Jak zrobić takie zdrowe bananowe lody? Całość miksujemy i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

Idealne w tym czasie są również sorbety, musy owocowe, a także sernik bez pieczenia, na spodzie z płatków owsianych, którego podstawą będzie chudy twaróg i jogurt.

Natalia Chybzińska poleca, żeby przygotować desery w pucharkach lub ozdobnych szklankach i udekorować je pokrojonymi owocami i listkami mięty. Dzięki temu nie będzie nam potrzebny dodatek żelujący typu żelatyna lub agar. W ten sam sposób możemy podawać również puddingi na mleku roślinnym z nasionami chia lub z tapioką.

Które wina pasują do klasycznych polskich dań?

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kasia

Muszę przetestować te potrawy ;) Chociaż w takie upały jak ostatnio były to mi się nawet gotować nie chciało. Wystarczyło że miałam zapas cisowianki w lodówce, jogurtów czy owoców i jakoś przetrwałam :)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3