1/8
Kiszenie to doskonały sposób utrwalania żywności, a kiszonki...
fot. citalliance/123RF

Kiszony arbuz, rzodkiewka, a może cebula? Te warzywa i owoce można kisić

Kiszenie to doskonały sposób utrwalania żywności, a kiszonki są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dowiedz się z kolejnych slajdów, z których owoców i warzyw możesz przygotować kiszonki. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/8
Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które doskonale...
fot. elena_hramowa/Getty Images

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które doskonale nadaje się do kiszenia. Stanowi ona źródło błonnika pokarmowego, żelaza, cynku, manganu i miedzi. Dodatkowo znajdziemy tam witaminę C oraz z grupy B.

Kiszone rzodkiewki są również bogate w bakterie kwasu mlekowego, które działają jak naturalny probiotyk i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Jak przygotować kiszone rzodkiewki?

Składniki:

• 2 pęczki rzodkiewki bez liści (z liści przygotuj sałatkę lub pesto),
• 6 liści laurowych,
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• kilka ziaren jałowca,
• 600 ml wody,
• 2 płaskie łyżki soli.

Przygotowanie:

Zagotuj 300 ml wody, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Następnie do wyparzonego słoika wrzuć umyte rzodkiewki, liść laurowy, jałowiec oraz ziele angielskie i zalej wszystko gorącą wodą. Dodaj resztę wody i dokładnie zakręć słoik. Kiszone rzodkiewki gotowe są do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiągają po upływie 4-5 miesięcy.

3/8
Pomidory to warzywa, które są znakomitym źródłem likopenu,...
fot. shaiith/123RF

Kiszone pomidory

Pomidory to warzywa, które są znakomitym źródłem likopenu, czyli związku o właściwościach antyoksydacyjnych – chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Warto wspomnieć, że w przetworach pomidorowych jest nawet 2 razy więcej likopenu niż w świeżym warzywie! Pomidory dodatkowo pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a także spowalniają proces starzenia się skóry. Jak przygotować kiszone pomidory?

Składniki:

• 1 kg małych pomidorów lub pomidorów koktajlowych,
• 4 ząbki czosnku,
• 2 gałązki kopru,
• kawałek korzenia chrzanu,
• 4 liście wiśni,
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• 6 ziaren pieprzu czarnego,
• 1,5 litra wody,
• 2 płaskie łyżki soli.

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików o pojemności 1 litra należy włożyć po 2 ząbki czosnku, 2 liście wiśni, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, a także gałązkę kopru i kawałek korzenia chrzanu. Pomidory układaj ciasno, ale staraj się ich nie zgnieść. Wodę dokładnie wymieszaj z solą i przelej do słoików, tak, aby poziom wody był o 1 cm niższy niż krawędź. Możesz również zagotować wodę z solą, jednak przed zalaniem pomidorów należy ją wystudzić, ponieważ gorąca woda uszkadza skórkę warzywa. Zamknięte słoiki odstaw na minimum 3 tygodnie.

4/8
Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem,...
fot. StephanieFrey/Getty Images

Kiszony czosnek

Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz odkażające. Zawarta w czosnku allicyna działa grzybobójczo, szczególnie na grzyby z rodzaju Candida. Dodatkowo warzywo jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i związków siarkowych.

Kiszony czosnek sprawdzi się zatem w przypadku bólu gardła, grzybicy jamy ustnej, przeziębieniu, a także zaburzeniach trawienia. Warto pamiętać, że kiszony czosnek ma znacznie ostrzejszy smak niż świeże warzywo, dlatego warto dodać go do sałatki lub pasty kanapkowej. Jak przygotować kiszony czosnek?

Składniki:

• 5 główek młodego czosnku,
• kawałek korzenia chrzanu,
• pół łyżeczki ziaren pieprzu,
• pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,
• 4 liście laurowe,
• 1 łodyga kopru,
• kilka ziaren gorczycy,
• 700 ml wody,
• 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików o pojemności 250 ml należy włożyć przyprawy i obrane ząbki czosnku. Wodę trzeba zagotować z solą, a następnie wlać do słoików i szczelnie zakręcić. Kiszony czosnek nadaje się do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiąga po upływie 2-3 miesięcy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Trudne rodzinne relacje w sztuce Thomasa Bernharda na scenie Teatru im. S. Jaracza

Trudne rodzinne relacje w sztuce Thomasa Bernharda na scenie Teatru im. S. Jaracza

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

Zobacz również

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks