Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostrzeżenie GIS z 15.10: Stwierdzenie Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych

Redakcja online
Redakcja online
Stwierdzenie Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych
Stwierdzenie Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. W piątek, 15.10 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Stwierdzenie Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

Ostrzeżenie GIS 15.10

Zagrożenie

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A

  • Numer partii: 23.10.21.T12
    Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
    Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
    Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903
    Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
    Zakład Pakowania Jaj posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 16075903 poinformował dystrybutora o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowej partii jaj.
    Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie. W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych.
    Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

To powinno Cię zainteresować

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ostrzeżenie GIS z 15.10: Stwierdzenie Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych - Portal i.pl

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki